Spelersrapport Oranje: twee onvoldoendes na gelijkspel op bezoek bij Noorwegen

Spelersrapport Oranje: twee onvoldoendes na gelijkspel op bezoek bij Noorwegen

01-09-2021 22:45
409

Louis van Gaal heeft bij zijn Oranje-rentree met 1-1 gelijkgespeeld tegen Noorwegen. Het Nederlands elftal doet daarmee niet echt goede zaken in de WK-kwalificatie. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na het duel.

Justin Bijlow – 7: De debutant werd door Van Gaal voor de leeuwen gegooid tegen Noorwegen. Bijlow hield zich echter meer dan prima staande en speelde een bijna foutloze wedstrijd. In de vijftiende minuut onderscheidde hij zich zelfs door goed uit te komen en een poging van Erling Haaland te keren. Op sommige momentjes oogde Bijlow wel een beetje zenuwachtig aan de bal.

Jurriën Timber – 5,5: Tegen Noorwegen was Timber in aanvallend opzicht erg actief. Dat zorgde er ook voor dat de thuisploeg een aantal keer gevaarlijk werd vanuit de counter. Aan de bal was Timber te slordig, waardoor hij niet gevaarlijk kon worden of balverlies leed.

Stefan de Vrij – 5: Op het EK van afgelopen zomer was de stopper van Internazionale één van de uitblinkers bij Oranje. Tegen Noorwegen ging het hem echter minder makkelijk af. Op bepaalde momenten was de afstemming met Van Dijk niet helemaal goed, waardoor Noorwegen een aantal kansen kon creëren. Bij de 1-0 van Haaland staakte De Vrij de strijd ook wel heel gemakkelijk. De 29-jarige verdediger had het sowieso lastig met de spits van Borussia Dortmund, al komt dat ook door de kwaliteit van laatstgenoemde.

Virgil van Dijk – 7: Zoals vermeld verliep de samenwerking met De Vrij niet helemaal vlekkeloos. Van Dijk maakte voor de rest een solide indruk, door gevaarlijke momenten van Noorwegen onschadelijk te maken en te heersen in de lucht.

Daley Blind – 5,5: Blind stond net als Ajax-teamgenoot Timber erg hoog op het veld tegen Noorwegen. De derde aanvoerder van Oranje bracht zijn ploeggenoten een aantal keer prima in stelling, maar was ook slordig. Blind pakte in de achttiende minuut geel door een counter onschadelijk te maken, waardoor hij de wedstrijd tegen Montenegro moet missen.

Frenkie de Jong – 6,5: De middenvelder van FC Barcelona was, zoals we van hem gewend zijn, veel aan de bal. Hij dirigeerde de opbouw van Oranje. De Jong had een aantal opvliegingen, maar speelde de bal soms ook breed terwijl dat niet nodig was.

Georginio Wijnaldum – 7: Wijnaldum liet zich zowel in aanvallend als verdedigend opzicht gelden: hij maakte goede onderscheppingen hoog op het middenveld én maakte aan de bal vaak de goede keuze. Met een strakke voorzet vervulde Wijnaldum ook een belangrijke rol bij de 1-1. In de tweede helft kwam de speler van Paris Saint-Germain echter minder sterk voor de dag.

Davy Klaassen – 7: Klaassen was niet de meest opvallende speler bij Oranje, toch speelde hij een goede wedstrijd. Veel passes die hij gaf en acties die hij maakte waren succesvol. Klaassen werd een aantal keer gevaarlijk voor de goal en was zelfs verantwoordelijk voor de 1-1, door op de goede plek te staan.

Steven Berghuis – 4,5: Hoewel de Ajax-aanvaller een erg fraai passje gaf voorafgaand aan de 1-1, kwam hij niet best voor de dag tegen Noorwegen. Bijna alle passeerbewegingen van Berghuis mislukten, terwijl hij verdedigend ook steekjes liet vallen. In de passing was hij iets beter, maar het was alsnog niet voldoende wat de linkspoot liet zien. Van Gaal wisselde Berghuis dan ook bij rust al.

Memphis Depay – 5,5: Hij startte goed aan de wedstrijd met sterke dribbels en passes, maar daarna speelde Memphis steeds ongelukkiger. Zo blokte hij in de eerste helft een kopbal van medespeler Gakpo en verspilde hij de bal een aantal keer onnodig. De aanvaller van Barça werd wel nog een aantal keer gevaarlijk, maar wist niet te scoren.

Cody Gakpo – 6: De PSV-aanvaller kwam in het grootste deel van de wedstrijd prima voor de dag. Toch scoort Gakpo maar een nipte voldoende en dat heeft voor een groot deel te maken met zijn rol bij de 1-0. Hij liep na een corner bijzonder traag weg van de zestien, waardoor hij buitenspel compleet ophief. Haaland kon vervolgens scoren. 

Invallers
Donyell Malen – 6: De aanwinst van Dortmund voerde zijn verdedigende werk, in tegenstelling tot Berghuis, erg goed uit. Aan de bal kon Malen echter niet helemaal zijn stempel drukken.

Denzel Dumfries - X: Hij kwam in blessuretijd in het veld voor Timber en kreeg nog dé kans op de gelijkmaker. Hij speelde alleen te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Louis van Gaal – 6: De nieuwe bondscoach liet Oranje weer terugschakelen naar het klassieke 4-3-3. Nederland speelde bij vlagen niet slecht, al had de ploeg het moeilijk met de counters van Noorwegen. Dat kwam vooral doordat de backs, waarschijnlijk op instructie van Van Gaal, erg hoog op het veld stonden. Dat is dus wel een puntje waar de Amsterdammer aandacht aan moet besteden. Een gelijkspel is al met al een terechte uitslag, maar daar moet Oranje geen genoegen mee nemen.