Oranje-conclusies: Berghuis valt uit toon, tweede Feyenoord-debutant in aantocht

Oranje-conclusies: Berghuis valt uit toon, tweede Feyenoord-debutant in aantocht

01-09-2021 23:30 Laatste update: 02-09-2021 09:07
129

Het Nederlands elftal heeft bij de rentree van Louis van Gaal als bondscoach niet direct een overwinning kunnen boeken. Op bezoek bij Noorwegen werd er met 1-1 gelijkgespeeld. VoetbalPrimeur zet vijf conclusies op een rij.

Bijlow doorstaat test
Van Gaal besloot tegen Noorwegen direct een debutant onder de lat te zetten. Dat pakte zeker niet slecht uit: Bijlow liet zichzelf zien en was één van de uitblinkers bij Oranje. Het lijkt waarschijnlijk dat de Feyenoord-goalie de komende jaren het doel verdedigt van het Nederlands elftal. Belangrijke voorwaarde is wel dat de blessuregevoelige Bijlow fit blijft.

Mogelijk tweede Feyenoord-debutant in volgend duel
De kans is goed aanwezig dat we zaterdag tegen Montenegro weer een Feyenoord-debutant aan het werk gaan zien. Daley Blind pakte tegen Noorwegen geel en is geschorst, waardoor er normaal gesproken een plekje vrijkomt voor Tyrell Malacia in de Oranje-verdediging. Van Gaal zou er ook voor kunnen kiezen om Nathan Aké op te stellen als linksback.

Berghuis valt uit toon
Het wilde voor de linkspoot al niet echt vlotten in zijn eerste weken bij Ajax, maar ook bij Oranje speelde Berghuis woensdag ver beneden zijn niveau. Het lukte de 29-jarige aanvaller maar niet om een goede passeerbeweging in te zetten. Berghuis werd ook gewisseld in de rust. Gaat Donyell Malen tegen Montenegro de kans krijgen om zichzelf vanaf de aftrap te laten zien? Daar heeft het in ieder geval alle schijn van.

Oranje loopt kans op koppositie mis
Concurrent Turkije heeft woensdagavond ook gelijkgespeeld, tegen Montenegro. Als Oranje dus wél had gewonnen bij Noorwegen, stonden Van Gaal en co. op de eerste plek in de WK-kwalificatiepoule. Dat is dus niet gelukt en daardoor komt er meer druk te liggen op de andere twee interlands van deze week. Alleen de koppositie geeft immers recht op een direct WK-ticket, terwijl Turkije, Oranje, Montenegro én Noorwegen allemaal nog eerste kunnen worden.

4-3-3 bezorgt niet direct gewenst resultaat
Afgelopen zomer was er veel te doen over het 5-3-2-systeem waarin Frank de Boer speelde met het Nederlands elftal. Van Gaal besloot bij zijn eerste wedstrijd weer terug te gaan naar 4-3-3. Hoewel Oranje niet slecht voor de dag kwam, was het optreden van de ploeg onvoldoende voor de winst. Vooral achterin was Nederland kwetsbaar. Van Gaal zal dus aan zijn tactiek moeten sleutelen in de komende dagen.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)