FC Transfervrij: 134 Oranje-interlands en 43 wedstrijden namens Iran op de markt

FC Transfervrij: 134 Oranje-interlands en 43 wedstrijden namens Iran op de markt

05-09-2021 16:20 Laatste update: 16:21
36

Het blijft een opvallend fenomeen: het aantal voetballers van naam dat na 1 september nog geen nieuwe club heeft gevonden. VoetbalPrimeur stelde eerder deze week al een internationaal FC Transfervrij-elftal samen, ditmaal zoomen we in op elf spelers die vorig seizoen nog in de Eredivisie speelden. En daarbij komen we een respectabel aantal interlands tegen: 134 namens Nederland en 43 namens Iran.

Keeper: Piet Velthuizen
Dat hij zonder club zit, is op zich geen nieuws voor Velthuizen. Voordat hij verrassend opdook bij Fortuna Sittard, had hij al meer dan drie jaar geen officiële wedstrijd meer gekeept. De enkelvoudig Oranje-international hield op 25 april de nul tegen ADO Den Haag, maar de herinnering daaraan is volledig overschaduwd door zijn tragikomische Eredivisie-rentree tegen FC Groningen: Velthuizen – ogenschijnlijk een paar kilootjes te zwaar – kreeg tijdens de warming-up al fysieke klachten en moest na 23 minuten al naar de kant. Welke club durft het nog aan met hem?

Rechtsback: Gianni Zuiverloon
Voordat hij met ADO Den Haag uit de Eredivisie degradeerde, twijfelde hij al openlijk aan een achttiende seizoen als prof. Zuiverloon – voorheen kilometervreter bij sc Heerenveen – stond tijdens de degradatiestrijd met ADO vrijwel dagelijks op met pijn. 'One more year?', vroeg hij op 19 juli via Instagram. Die vraag is nog steeds niet beantwoord.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Gianni Zuiverloon (@gzuiverloon)

Rechter centrale verdediger: Ricardo van Rhijn
Zijn achtste en laatste interland was alweer in 2014. Van Rhijn zei niet veel later nee tegen een transfer naar Leicester City, dat in 2016 tegen alle verwachtingen in de Premier League won. De carrière van de Leidenaar verliep omgekeerd evenredig: eerst raakte hij zijn plekje bij Ajax kwijt, vervolgens belandde hij via Club Brugge, AZ en sc Heerenveen bij FC Emmen, dat vorig seizoen degradeerde. Deze zomer meldde Van Rhijn zich weer bij Ajax: bij het Jong-elftal van John Heitinga welteverstaan, om zijn conditie op peil te houden.

Linker centrale verdediger: Jan-Arie van der Heijden
Jan-Scharie ontsnapte met Willem II juist aan degradatie, maar het is nog de vraag of de man van 294 Eredivisie-optredens de grens van driehonderd wedstrijden gaat halen. Van der Heijden – steunpilaar in het voorlopig laatste kampioenselftal van Feyenoord – speelde mede door blessureleed geen minuut meer sinds 31 januari en vertrok vervolgens transfervrij uit Tilburg.

Linksback: Lukas Schmitz
VVV-Venlo liet zich van zijn meest creatieve kant zien, toen het Schmitz presenteerde: technisch manager Stan Valckx zocht via Google naar 'spelers met Europese ervaring' en kwam terecht bij de speler van Wolfsberger AC, die duelleerde met Erling Braut Haaland. Het cv van Schmidtz mocht er inderdaad zijn – veertien Champions League- en Europa League-wedstrijden namens Schalke 04 en Wolfsberger in de benen – maar de ervaren Duitser bleek geen toegevoegde waarde voor VVV. Na de degradatie was hij één van de vele spelers die bedankt werd voor bewezen diensten.

Centrale middenvelder: Nasser El Khayati
Hij was tussen 2017 en 2019 één van de meest begaafde spelers op de Eredivisie-velden, goed voor liefst 36 goals en 24 assists namens ADO Den Haag. Toen de Residentieclub in degradatienood kwam, werd El Khayati teruggehaald. De magie van zijn eerste periode bleef echter uit: ADO degradeerde alsnog en El Khayati traint voorlopig voor zichzelf.

Centrale middenvelder: Youness Mokhtar
Ook Mokhtar kon bij ADO niet het niveau halen dat hij in zijn eerdere Eredivisie-periode – met name bij PEC Zwolle was hij bij vlagen niet af te stoppen – wél aantikte. Nadat hij overkwam van het Amerikaanse Columbus Crew, speelde hij tien wedstrijden voor de uiteindelijke hekkensluiter, waarin hij nul doelpunten en nul assists kon noteren. Het is vooralsnog niet voldoende om andere clubs van zijn kwaliteiten te overtuigen.

Schaduwspits: Reza Ghoochannejhad
Van Deventer tot Heerenveen, van Emmen tot Leeuwarden, van Sint-Truiden tot Luik, van Heerenveen tot Sydney en ga zo maar door: Ghoochannejhad maakt zijn doelpuntjes overal wel, maar moest dat bij PEC Zwolle doen als invaller. De 43-voudig international van Iran – zeventien interlandgoals, van de partij op twee WK's – werd nog voorzichtig gelinkt aan zijn oude club sc Heerenveen, maar zit nog altijd zonder club. Gaat hij zijn toch al imposante cv nog verder aanvullen?

Rechtsbuiten: Luciano Narsingh
Houd je vast, want nu komt er een voorhoede aan waar elke club tien jaar geleden van zou dromen. Negentienvoudig international Narsingh heeft zijn sc Heerenveen- en PSV-vorm echter al een tijdje niet meer gehaald. Zijn rentree op de Eredivisie-velden was niet echt een succes: bij Feyenoord kon hij het niet bolwerken en zijn avontuur bij FC Twente verliep ook moeizaam, ondanks vijf assists in een half seizoen. Narsingh is pas dertig en kan nog wel een paar jaar mee, maar het is nog even de vraag welke club hem een nieuwe kans wil bieden.

Spits: Klaas-Jan Huntelaar
Hij werd gelinkt aan FC Twente, sc Heerenveen en De Graafschap en zou een rondleiding bij NEC hebben gekregen, maar het is al een tijdje stil rondom The Hunter. Vorig seizoen liet hij als speler van Ajax al doorschemeren dat hij zou stoppen, maar daarna koos Huntelaar tot ieders verrassing voor een nieuw avontuur bij Schalke 04. Gaat de tweevoudig Eredivisie- en enkelvoudig Bundesliga- en Gouden Gids Divisie-topscorer nog eens stunten? Het is nu wachten tot het hoge woord eruit komt: Huntelaars laatste teken van Instagram-leven dateert van 11 april, toen Schalke nog enig uitzicht op handhaving had.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Klaas Jan Huntelaar (@klaasjanhuntelaar)

Linksbuiten: Eljero Elia
Landskampioen in Italië, Nederland en Turkije én dertig interlands – waaronder een WK-finale – op de teller, maar zijn Eredivisie-rentree bij FC Utrecht viel in het water. Elia kreeg te maken met een coronabesmetting, moest zijn in het ziekenhuis opgenomen dochtertje bijstaan en bleek tijdens de voorbereiding op dit seizoen niet meer nodig in De Galgenwaard. Hij zou nu in beeld zijn bij jeugdliefde ADO Den Haag, maar de buitenspeler is voorlopig nog formeel clubloos.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)