Noorwegen blijft in WK-race en neemt voorlopig de leiding in Oranje-poule

04-09-2021 19:55
13

Noorwegen heeft op de vroege zaterdagavond gedaan wat het moest doen. De vorige tegenstander van Oranje mag zich na een overwinning op Letland in elk geval twee uur lang de koploper van Groep G noemen.

Letland had in het voorjaar nog gestunt tegen Turkije, maar kon dat in Riga niet opnieuw doen tegen de Noren. De gasten werden al vroeg in de eerste helft op weg geholpen door een gemakkelijk gegeven strafschop: Erling Braut Haaland wees Noorwegen opnieuw de weg en tekende vanaf de strafschopstip voor 0-1.

Die stand bleef lang op de borden staan, maar Noorwegen buitte zijn overschot aan balbezit halverwege de tweede helft uit. Mohamed Elyounoussi zocht de verre hoek en liet Roberts Ozols – de reservedoelman die op slag van rust de geblesseerd geraakte Pavels Steinbors had afgelost – kansloos: 0-2.

Noorwegen stond bij aftrap nog vierde op doelsaldo, maar is dankzij de overwinning drie plekken geklommen. Als Turkije later op de zaterdag wint bij hekkensluiter Gibraltar, heeft het de koppositie echter terug. De winnaar van de wedstrijd tussen Nederland en Montenegro komt bovendien op gelijke hoogte met de Noren.