'Met Koninginnedag zeiden Utrecht-fans dat ze mij niet uitfloten, maar de trainer'

'Met Koninginnedag zeiden Utrecht-fans dat ze mij niet uitfloten, maar de trainer'

04-09-2021 21:19
8

Gianluca Nijholt verdween in 2019 uit het profvoetbal, maar krijgt alsnog een speciale afscheidswedstrijd. De oud-middenvelder van FC Utrecht, Almere City, het Russische Amkar Perm, VVV-Venlo en NAC Breda liep twaalf jaar rond in de profwereld en heeft er tal van anekdotes aan overgehouden.

Zo mocht hij eind 2007 namens FC Utrecht zijn Eredivisie-debuut maken tegen Heracles Almelo, door een opmerkelijk toeval. "Willem van Hanegem wilde Guiseppe Rossini inbrengen, maar die was zijn shirt vergeten en ik mocht erin", blikt Nijholt terug in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De linkspoot bleef nog jarenlang bij FC Utrecht spelen, kwam in Europa uit tegen Napoli en Liverpool en stond er goed op bij het Utrechtse publiek, al had hij dat zelf niet altijd in de gaten. Zo dacht Nijholt ooit dat hij werd uitgefloten na een wissel. "Totdat ik op Koninginnedag een bevriende kroegeigenaar hielp met de verkoop. Er kwam een groep fanatieke Utrecht-fans langs, die zeiden dat ze destijds niet mij maar trainer Ton du Chatinier uitfloten. Want hij wisselde bij een achterstand spits Ricky van Wolfswinkel voor mij en dat pikten ze niet. Ik had dat graag eerder geweten, haha."

Nijholt kampte tijdens zijn profloopbaan met knieklachten en voetbalt alleen nog vrijblijvend met vrienden, maar speelt dit weekend zijn officiële afscheidswedstrijd. Trainers Van Hanegem en Gert Kruys leiden de gelegenheidsteams, bestaande uit vrienden en oud-ploeggenoten van Nijholt. De oud-prof verenigt het aangename met het nuttige, verklaart hij. "Ik wilde er per se een goed doel aan verbinden. Dat is om persoonlijke redenen het KWF geworden."