Dramatisch Feyenoord-debuut tegen Ajax: 'Voor de wedstrijd voelde ik m'n benen al'

Dramatisch Feyenoord-debuut tegen Ajax: 'Voor de wedstrijd voelde ik m'n benen al'

05-09-2021 13:58
19

Philippe Léonard heeft 26 interlands namens België op zijn naam staan, maar is in Nederland vooral bekend vanwege zijn weinig succesvolle tijd bij Feyenoord. De linksback speelde in het najaar van 2006 drie wedstrijden in Rotterdamse dienst en werd tijdens zijn Eredivisie-debuut tegen Ajax na een half uur al gewisseld.

Léonard meldde zich met een conditionele achterstand in De Kuip en trainde aanvankelijk individueel. Op 19 oktober 2006 maakte hij zijn Feyenoord-debuut en speelde hij negentig minuten in het UEFA Cup-duel met FC Basel: drie dagen later wachtte De Klassieker. "Ik had echt tijd nodig om van de Europese wedstrijd te herstellen", blikt hij vijftien jaar na dato terug in gesprek met RTV Rijnmond. "Voor de wedstrijd tegen Ajax voelde ik namelijk mijn benen al."

De wedstrijd werd een drama: Léonard kreeg totaal geen grip op landgenoot Tom de Mul en werd na een half uur al vervangen door Royston Drenthe, Ajax won uiteindelijk met 0-4 in De Kuip. "Ik vond het lastig om te zeggen dat ik niet wilde spelen. Met terugwerkende kracht had ik dat wel moeten doen", aldus de inmiddels 47-jarige oud-verdediger. "De wedstrijd tegen Ajax was ingewikkeld voor mij. Daarom heeft Koeman (Erwin, destijds trainer van Feyenoord, red.) me er vroeg uitgehaald."

Het Feyenoord-verhaal van Léonard zat er niet veel later op: de Waal kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn tijd in De Kuip. "Ik ben dol op die club en het stadion. Maar ik ben teleurgesteld dat het zo is gelopen. Het was moeilijk als de supporters mij uitfloten. Ze snapten mij niet, omdat ze de situatie niet kenden."