Van keeper tot gevangenisbewaker: 'Ik heb mijn bouw ook wel mee'

Van keeper tot gevangenisbewaker: 'Ik heb mijn bouw ook wel mee'

06-09-2021 23:50
60

Leonard Nienhuis was jarenlang keeper van Cambuur, maar werkt nu als bewaker in een gevangenis. De Groninger loopt in de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen rond om celdeuren open en dicht te maken.

Nienhuis is blij dat hij onder de pannen is en dat hij geschikt is voor het werk. "Je doet wat voor de samenleving", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. "En daarnaast heb ik ook wel specifieke kenmerken van een beveiliger. Ik ben niet bang uitgevallen en heb mijn bouw mee. Als ik de celdeur opendoe, dan stáát er iemand."

De gevangenen waar de voormalig Cambuur-goalie mee omgaat, maken hem nu niet meer nerveus. "In het begin is het spannend, zeker. Al had ik wel snel door hoe je met de mensen moet omgaan. Respect; daar draait het om. Als je een gevangene met respect behandelt, krijg je dat respect ook terug. Het is wat anders dan keepen, maar het geeft tenminste zoveel voldoening."

Toch kijkt Nienhuis met een goed gevoel terug op zijn loopbaan als professional. In 2019 stopte hij ermee. "De derby’s met Cambuur tegen SC Heerenveen, de promotie vieren met 20.000 uitgelaten supporters, PSV op 0-0 kunnen houden tijdens de 100-jarige verjaardag van die club in 2013; het was een tijd om nooit te vergeten."