Spelersrapport Oranje: drie uitblinkers, inclusief Van Gaal, 6 is laagste cijfer

Spelersrapport Oranje: drie uitblinkers, inclusief Van Gaal, 6 is laagste cijfer

07-09-2021 22:38 Laatste update: 22:45
265

Het Nederlands elftal heeft de cruciale interlandweek afgesloten met een monsterzege op Turkije (6-1). VoetbalPrimeur maakt rapport op van een mooie avond in de Johan Cruijff Arena.

Justin Bijlow - 6,5: het is een cliché, maar het lijkt alsof Bijlow al jaren onder de Oranje-lat staat. De Feyenoorder maakte ook tegen Turkije een kalme indruk en stond er toen Turkije één van de weinige kansen kreeg. Had een punt hoger gekregen als de 6-1 - door zijn toedoen - was uitgebleven.

Denzel Dumfries - 7: de EK-revelatie komt nog niet echt in het stuk voor bij zijn nieuwe club Internazionale, maar liet na zijn sterke optreden tegen Montenegro ook tegen Turkije zien dat men in Milaan rekening moet houden met Dumfries.

Stefan de Vrij - 8: kreeg de voorkeur boven Matthijs de Ligt en betaalde het vertrouwen van Van Gaal andermaal uit. In deze vorm twijfelt niemand, maar dan ook echt niémand aan De Vrij in de Oranje-basis.

Virgil van Dijk - 7,5: kwam net als De Vrij geen moment in de problemen tegen Burak Yilmaz, die normaal zo trefzeker is tegen Oranje. Veelzeggend was dat Yilmaz op een gegeven moment niet eens meer de luchtduels aanging met Van Dijk. Twee smetjes: zijn gele kaart en enkelblessure.

Daley Blind - 6,5: kreeg veel kritiek na zijn off-day tegen Noorwegen en zag Tyrell Malacia prima debuteren tegen Montenegro, maar rechtte dinsdagavond de rug in 'zijn' Amsterdam. Wel oogt Blind nog wat zwaar op de benen.

Frenkie de Jong - 7: net als tegen Noorwegen (1-1) en Montenegro (4-0) een ruime voldoende voor De Jong, die veel ballen veroverde. Na de eerste helft bleef hij achter in de kleedkamer.

Davy Klaassen - 9: in zijn 27ste interland speelde hij zijn allerbeste voetbal in het shirt van Oranje. Klaassen brak razendsnel en zéér fraai de ban en leidde vervolgens ook de 2-0 en 3-0 van Memphis in. De perfecte avond.

Georginio Wijnaldum - 6: de kritiek op zijn functioneren in Oranje zwelt de laatste tijd aan en dat is niet helemaal zonder reden. Wijnaldum is lang niet zo dwingend als voorheen, ook niet tegen een zwak Turkije.

Steven Berghuis - 8,5: zo dwingend zagen we Berghuis zelden bij het Nederlands elftal. Verguisd, in bescherming genomen door Van Gaal en nu uitstekend... Erik ten Hag kan zijn borst natmaken: de Ajax-trainer kan de aanvaller in deze vorm eigenlijk niet passeren.

Memphis Depay - 9,5: 30 goals en 21 assists in zijn laatste 45 interlands, meer hoeven we niet te zeggen. Stop met het downplayen van Memphis's rol in Oranje. De wedstrijdbal gaat vanavond mee terug naar Barcelona.

Steven Bergwijn - 7,5: de vervanger van Cody Gakpo speelde zijn eerste interland sinds september 2020 en stelde niet teleur. Bergwijn bezorgde de Turkse defensie de nodige problemen en was met een inswinger belangrijk bij de 4-0 van Memphis.

Invallers
Teun Koopmeiners - 6,5: viel bij de start van de tweede helft in voor Frenkie de Jong. In zijn tweede interland gaf hij zijn eerste assist, op voormalig AZ-maatje Guus Til. Wel viel Koopmeiners te betrappen op wat slordigheden.

Donyell Malen - x: viel na 61 minuten in voor Bergwijn en tekende voor de 6-0, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Guus Til - x: viel na 61 minuten in voor Wijnaldum én scoorde, maar speelde te kort voor een beoordeling. Het was zijn eerste interland sinds het voorjaar van 2018.

Ryan Gravenberch - x: viel na 70 minuten in voor Klaassen en speelde te kort voor een beoordeling.

Devyne Rensch - x: viel na 70 minuten in voor Dumfries, gaf een assist, maar speelde te kort voor een beoordeling. Mag na afloop zijn haasje komen ophalen, want Rensch debuteerde.

Bondscoach
Louis van Gaal - 9: het was lang, heel lang geleden dat Oranje zó wervelde in een belangrijke wedstrijd. En dat is voor een groot deel te danken aan Van Gaal, die aan zijn tweede, derde, misschien wel vierde jeugd is begonnen. Als kers op de taart werd in de slotfase minutenlang zijn naam gescandeerd.