Zes Oranje-conclusies: vakman Van Gaal, reclame voor Hollandse School

Zes Oranje-conclusies: vakman Van Gaal, reclame voor Hollandse School

08-09-2021 00:00
64

Met een overwinning waarop elke Nederlandse voetballiefhebber wel even kan teren, pakte Oranje dinsdagavond de leiding in de WK-kwalificatiegroep. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na de 6-1 tegen Turkije.

Succesvolle D-Day
Het was de belangrijkste wedstrijd van de WK-kwalificatiecyclus tot nu toe: D-Day, noemde Van Gaal het voor de wedstrijd zelfs. En dat hadden de Oranje-internationals begrepen. Letterlijk vanaf minuut één werd Turkije vakkundig gedemonteerd, met een zesklapper tot gevolg. Davy Klaassen, hattrick-held Memphis Depay en - last but not least - Van Gaal grepen de hoofdrol in de Johan Cruijff Arena.

Twee wereldgoals
De manier waarop het Nederlands elftal aan de goals kwam, verdient de aandacht: Klaassen brak na amper 55 seconden de ban met een fraai staaltje hogeschoolvoetbal, in combinatie met Steven Berghuis en Memphis. En de 2-0 van Memphis was zo mogelijk nog fraaier door de briljante 'doortikbal' van Klaassen. Reclame voor de Hollandse School.

Tekst gaat door onder video's

Memphis bestormt top-tien
30 goals en 21 assists in zijn laatste 45 interlands: Memphis is 24 karaat goud waard voor Oranje. Met zijn hattrick passeerde hij Wesley Sneijder op de topscorerslijst en staat hij nu op gelijke hoogte met Johan Cruijff en Abe Lenstra, die ook 33 keer trefzeker waren in het Nederlands elftal.

Vakman Van Gaal
Is er nog iemand die twijfelt of een trainer het verschil kan maken? Van Gaal stapte op een moeilijk moment in, na de pijnlijke EK-eliminatie tegen Tsjechië. Maar wat de zeventigjarige bondscoach in recordtempo heeft neergezet met zijn technische staf en internationals is indrukwekkend. Wat een vakman.

Invallers supergretig
Van Gaal liet achtereenvolgens Teun Koopmeiners, Donyell Malen, Guus Til, Ryan Gravenberch en Devyne Rensch invallen tegen Turkije en werd op zijn wenken bediend. Til scoorde, Koopmeiners leidde die goal in met een fraaie pass ('goud', aldus de bondscoach), Malen beloonde zichzelf ook met een goal en Rensch bekroonde zijn Oranje-debuut met een assist.

Stand van zaken
Oranje kan vol vertrouwen toeleven naar de laatste WK-kwalificatiewedstrijd: met drie punten op zak en door het aflossen van Turkije als koploper in Groep G, lonkt het mondiale eindtoernooi in Qatar. Noorwegen staat ook op dertien punten na zes duels, maar heeft een veel minder doelsaldo. De route richting een WK-ticket: winnen van Letland (uit, 8 oktober), Gibraltar (thuis, 11 oktober) en Montenegro (uit, 13 november) en niet verliezen van Noorwegen (thuis, 16 november).