Ajax-directeur Van der Sar doet oproep aan spelers: We hebben actie nodig

Ajax-directeur Van der Sar doet oproep aan spelers: "We hebben actie nodig"

08-09-2021 11:36
57

Edwin van der Sar vindt dat spelers niet bang moeten zijn om 'het heft in eigen hand te nemen' in de strijd tegen racisme. Soms zijn de maatregelen van de FIFA en UEFA ontoereikend, ziet de algemeen directeur van Ajax.

Van der Sar stelt dat het moment 'steeds dichterbij' komt voor spelers om zelf drastische maatregelen te nemen als ze racistisch worden bejegend. "We hebben actie nodig", zei de voormalige doelman dinsdag tijdens een persconferentie van de European Club Association (ECA), opgetekend door de BBC.

"Het is goed dat organisaties (FIFA en UEFA, red.) ingrijpen als er sprake is van wijdverbreid racisme, maar op bepaalde momenten zullen spelers het heft in eigen handen nemen als het onvoldoende is. Dat moment komt steeds dichterbij. Het wordt tijd dat organisaties deze gruwelijke acties gaan bekijken. Er wordt al te lang over gepraat."

Van der Sar doet de uitspraken in het licht van de WK-kwalificatiewedstrijd van Engeland tegen Hongarije (4-0), waarbij de Engelse spelers Raheem Sterling en Jude Bellingham racistisch werden bejegend door de Hongaarse fans. De laatste jaren komt het incidenteel voor dat spelers of teams van het veld lopen bij racisme.