Ajax, PSV, Feyenoord en AZ krijgen steun in Europa: 'Heel goed van Van der Sar'

Ajax, PSV, Feyenoord en AZ krijgen steun in Europa: 'Heel goed van Van der Sar'

Gepubliceerd: maandag 13 september 2021 om 12:00ma 13-09-2021 om 12:00

Supporters mogen hun club na ruim een jaar weer achterna reizen voor Europese duels. De eerste uitwedstrijden in de UEFA-toernooien staan voor de meeste Nederlandse deelnemers zelfs al voor de deur. VoetbalPrimeur spreekt met de supportersverenigingen van Ajax, PSV, AZ en Feyenoord.

Vorige week werd bekend dat uitsupporters weer zijn toegestaan bij Europese duels. Tijdens de voorrondewedstrijden van eerder dit seizoen was dat nog niet het geval. Het nieuws is - uiteraard - goed ontvangen. "Mijn hart maakt een sprongetje. Dat meen ik echt. Dit zijn de krenten in de pap", reageert Fabian Nagtzaam, voorzitter van SV Ajax, tegenover deze website. Hij kan op bijval rekenen van de voorzitter van SV PSV. "Dit is echt met gejuich ontvangen", vertelt Harrie Timmermans. "Er zijn veel mensen die hier heel erg blij van worden."

Ajax-directeur Edwin van der Sar speelde een belangrijke rol in de terugkeer van uitfans, weet Nagtzaam. "Hij heeft zich er hard voor gemaakt als lid van de ECA (European Club Association, red.). Daar is gehoor aan gegeven. Van der Sar heeft dus heel goed een lans voor ons gebroken. Niet alleen voor Ajax, maar voor alle supporters uit Europa."

'Uitwedstrijd is als fantastische vakantie'
Remco Ravenhorst, voorzitter van SV Feyenoord, legt uit wat het bezoeken van uitwedstrijden in Europees verband zo speciaal maakt. "Je bent eigenlijk een paar dagen op een fantastische vakantie waar je ook medesupporters tegenkomt. Als je door de plek van bestemming loopt, kom je de hele dag bekenden tegen met wie je leuk over je club kunt praten. Je beleeft daar met elkaar Feyenoord, in mijn geval."

Remco Strik, voorzitter van SV AZ, beaamt dat. "Je bent langer met de wedstrijd bezig dan normaal", vertelt hij. "Vaak meerdere dagen, zeker als je ploeg wat verder van huis speelt. De hele sfeer eromheen is speciaal, het is iets bijzonders. In de Eredivisie kun je de uitwedstrijden dromen en kom je meerdere keren op dezelfde plek. Bij een Europese wedstrijd kom regelmatig bij clubs waar je nog nooit bent geweest. Dat geeft het een speciaal tintje."

'Supporters staan te popelen'
Bij Ajax, PSV, AZ en Feyenoord zijn er genoeg fans die de Europese uitwedstrijden graag willen bezoeken. "Er zijn veel AZ-supporters die regelmatig naar Europese uitduels gaan", vertelt Strik. "Het is lang geleden dat ze voor het laatst zo’n reis konden maken. Ze staan dus te popelen."

"Ik verwacht zelfs dat er mensen zijn die geen kaarten kunnen bemachtigen, maar wel voor de beleving een awayday gaan doen", vult Timmermans aan. "Het is een soort fenomeen. Bij elke Europese uitwedstrijd van PSV zijn er supporters uit Eindhoven. Dat was ook zo tegen Benfica, Midtjylland en Galatasaray, toen het eigenlijk nog niet mocht."

Geen uitfans voor Feyenoord in Israël
Komende week spelen de meeste Nederlandse clubs al hun eerste Europese uitwedstrijd van de groepsfase. Bij het duel van Feyenoord tegen Maccabi Haifa zullen er echter geen Rotterdamse fans aanwezig zijn. "Er zijn mensen die bereid zijn om er ver voor te gaan, maar het wordt ons echt onmogelijk gemaakt om naar die wedstrijd te reizen", vertelt Ravenhorst. "In Israël heb je toestemming nodig van de overheid om het land binnen te komen en moet je een week in quarantaine als je een negatieve coronatest hebt. Bij terugkomst in Nederland moet je dan wéér in quarantaine."

Ravenhorst baalt ervan dat hij en de andere Feyenoord-fans niet naar Israël kunnen. "Ik had het heel gaaf gevonden als we daarheen konden gaan. Deze uitwedstrijd is wat avontuurlijker dan de duels in Berlijn (tegen Union, red.) en Praag (tegen Slavia, red.)."

Favoriete awayday
Bij iedere voorzitter springt er één awayday uit. Nagtzaam vindt de keuze het moeilijkst. "Alle drie de duels hebben wel wat. In Dortmund heb ik in 96/97 een uitwedstrijd meegemaakt waarin Ajax echt top was, het mooie weer in Portugal is altijd fijn en Istanbul is een heksenketel. Als ik er één moet kiezen, dan ga ik voor de eerstvolgende wedstrijd, tegen Sporting. Die is namelijk het belangrijkst." Voor Timmermans is het duidelijker. "Met Sturm Graz en Real Sociedad hebben we twee debutanten onder de awaydays: PSV heeft daar namelijk nog niet eerder gespeeld. Die staan bovenaan mijn lijst", vertelt hij.

"Mij lijkt de wedstrijd in Denemarken bij Randers persoonlijk het leukst", stelt Stolk. "Dat is niet echt een tegenstander waar je heel snel komt. Tegen Jablonec speelde AZ heel wat jaar geleden al eens. Cluj is ook wel een aparte bestemming." Het laatste woord is aan Ravenhorst, die de lijn van zijn medesupporters volgt. "Doordat we niet naar Israël kunnen gaan, springt de wedstrijd in Berlijn er voor mij ook uit. In de recente geschiedenis heeft Feyenoord daar nog niet gespeeld."

De supportersvereniging van Vitesse was niet bereikbaar voor dit artikel.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws