'Ik ben aangesteld om te kijken of we het WK kunnen halen, daar richt ik mij op'

'Ik ben aangesteld om te kijken of we het WK kunnen halen, daar richt ik mij op'

11-09-2021 06:58 Laatste update: 12-09-2021 13:02
38

Dick Advocaat leek vorig seizoen bij Feyenoord aan zijn laatste kunstje bezig, maar vertrok deze zomer toch naar Irak om daar als bondscoach van het nationale elftal aan de slag te gaan. Van een gelukkige start is met een 0-3 nederlaag tegen rivaal Iran geen sprake.

"Ik snap de teleurstelling na de 0-3 bij de mensen in Irak", vertelt Advocaat in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik ben zelf ook teleurgesteld. Maar je plaatst je niet zomaar voor een WK. Irak lukte het pas eenmaal en toch is er druk. De verwachtingen na de 0-0 van ons in Zuid-Korea waren opeens hooggespannen. Daar konden we niet aan voldoen. Dat was duidelijk."

Ondanks de nederlaag houdt oefenmeester de moed erin. "Er zijn nog acht wedstrijden te spelen", aldus Advocaat. De Nederlandse trainer kreeg na zijn aanstelling de nodige kritiek te verwerken op zijn keuze voor Irak. Het land kent zwarte bladzijdes in zijn geschiedenis, met bijvoorbeeld de inval van Saddam Hoessein in Iran tussen 1980 en 1988.

Desondanks probeert Advocaat zich vooral op het voetbal te richten. "Ik ben hier aangesteld om te kijken of we het WK kunnen halen, daar richt ik al mijn aandacht op", zegt hij. "Al weet ik natuurlijk ook wel dat er toen vreselijke dingen zijn gebeurd."