AZ en PSV op rapport: drie onvoldoendes en twee Eindhovense uitblinkers

AZ en PSV op rapport: drie onvoldoendes en twee Eindhovense uitblinkers

11-09-2021 22:52 Laatste update: 23:01
148

PSV bleef ook in de lastige uitwedstrijd bij AZ overeind en is met twaalf punten uit vier wedstrijden soeverein koploper in de Eredivisie. In Alkmaar had de ploeg van trainer Roger Schmidt niet veel balbezit, maar dat was ook niet nodig om de 0-3 zege over de streep te trekken. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

AZ

Peter Vindahl – 6.5: thuis tegen PSV debuteren is niet eenvoudig, maar wel de opgave waar Vindahl mee werd opgezadeld. Tot overmaat van ramp kreeg hij ook nog eens een wereldgoal van Boscagli te incasseren. Dacht de keeper daar dat de bal naast zou gaan?

Aslak Witry – 6: brengt minder aanvallende impulsen dan Jonas Svensson, zijn voorganger bij AZ. Toch is de Noor een nuttige speler op rechtsback, die zijn taken goed uitvoert en zo nu en dan ook op de vijandelijke helft te vinden is.

Pantelis Hatzidiakos – 6: opbouwen blijft toch een probleem voor de centrale verdedigers van AZ. Hatzidiakos durft tenminste wel nog een bal tussen de linies in te spelen, maar maakt te veel fouten. Defensief gezien was er weinig op de Griek aan te merken.

Bruno Martins Indi – 5.5: heeft dezelfde problemen als Hatzidiakos en is duidelijk huiverig om ballen vooruit te spelen, angstig om balverlies te lijden. Het zegt veel dat Jordy Clasie degene is die de opbouw van achteruit moet verzorgen.

Owen Wijndal – 6: de nieuwe aanvoerder van AZ vormt normaal gesproken een uitstekende tandem met Jesper Karlsson op de linkerkant, maar dat ging nu nog wat roestig. Wijndal moet vast nog even loskomen.

Fredrik Midtsjö – 7.5: deze man is en blijft één van de meest onderschatte spelers van de Eredivisie. Onvermoeibaar, scherp tackelend en met een uitstekende pass gezegend is Midtsjö de complete middenvelder die bepaalt hoe AZ speelt.

Jordy Clasie – 6.5: de kleine spelverdeler zakte constant in om ballen op te halen tussen de centrale verdedigers en vooruit te spelen. Het gebrek aan voetballend vermogen bij de stoppers werd uitstekend gecompenseerd door de goed spelende Clasie.

Dani de Wit – 5.5: moet als lopende nummer tien vaak in het strafschopgebied van de tegenstander komen, maar was eigenlijk onzichtbaar. De aanvallende impulsen van AZ kwamen van andere spelers en dat mag De Wit zich aanrekenen.

Zakaria Aboukhlal – 5: hij vindt zichzelf een hele goede speler, maar laat dat niet genoeg zien. De acties van de Marokkaans international mislukken te vaak en in balbezit maakte hij te veel foute keuzes. Aboukhlal moet beter.

Vangelis Pavlidis – 5: werd bij Willem II vaak geprezen om zijn meevoetballende kwaliteiten en stond daarom ook op 'tien' geposteerd in Tilburg, maar biedt weinig extra's als AZ aanvalt. Als afmaker wil het ook nog niet vlotten voor de Griek: de kans op 0-0 had er gewoon in gemoeten.

Jesper Karlsson – 7: veruit de actiefste en gevaarlijkste aanvaller van de Alkmaarders, zonder heel goed te spelen. Je weet gewoon dat de Zweed altijd iets verrassends kan doen en dat hij samen met Wijndal aan de linkerkant meerdere opties heeft om een verdediging uit elkaar te spelen.

Invallers

Albert Gudmundsson – x: viel na 67 minuten in voor Vangelis Pavlidis en speelde te kort voor een beoordeling.

Yukinari Sugawara – x: viel na 71 minuten in voor Owen Wijndal en speelde te kort voor een beoordeling.

Hakon Evjen – x: viel na 71 minuten in voor Zakaria Aboukhlal en speelde te kort voor een beoordeling.

Tijjani Reijnders – x: viel na 81 minuten in voor Jordy Clasie en speelde te kort voor een beoordeling.

Ernest Poku – x: viel na 81 minuten in voor Jesper Karlsson en speelde te kort voor een beoordeling.

PSV

Joël Drommel – 6.5: maakte zoals wel vaker de afgelopen weken een onzekere indruk. Uitkomen wanneer het niet hoeft en eenvoudige ballen wegtrappen past niet in het plaatje van een stabiele keeper. Hield wel de nul en uiteindelijk is dat het belangrijkste.

Phillipp Mwene – 7: had heel veel moeite om het tweetal Wijndal-Karlsson in toom te houden, maar dat lukte nog best aardig. De Duitser heeft defensief gezien genoeg kwaliteit om zijn mannetje ook in lastige wedstrijden te staan.

André Ramalho – 7.5: de Braziliaan was in de eerste helft slordiger dan we van hem gewend zijn. Toch blijft Ramalho een speler waar PSV altijd op kan bouwen en is hij de ervaren man die de verdediging kan aansturen. Dat bewees hij na de rust.

Armando Obispo – 6.5: Het lijkt alsof de Brabander soms net iets te laconiek denkt en daardoor komt hij zo nu en dan in de problemen. De Eindhovenaren hielden wel de nul en dat betekent dat Obispo zijn belangrijkste taak 'gewoon' heeft volbracht.

Philipp Max – 6: in het spel van PSV moet Max de gehele linkerkant bestrijken en voor extra aanvallende impulsen vanaf de zijkant zorgen. De Duitser deed dat niet bijzonder overtuigend, maar slaagde er wel in om directe tegenstander Aboukhlal uit de wedstrijd te spelen. Missie geslaagd.

Marco van Ginkel – 6: regisseerde niet zoals collega-middenvelder Boscagli dat wel deed, maar liep zoals te doen gebruikelijk wel veel gaten dicht en is met zijn gogme en ervaring altijd van belang voor PSV. Speelt eigenlijk nooit onder de maat en deed dat zaterdagavond dus ook niet.

Olivier Boscagli – 8: de Fransman werd vorig seizoen door trainer Roger Schmidt ook al eens doorgeschoven naar het middenveld en bewees toen dat prima aan te kunnen. Ook tegen AZ deed Boscagli het uitstekend. Hij had de regie in handen én maakte een werelddoelpunt.

Noni Madueke – 6: aan het begin van het seizoen veranderde alles wat de talentvolle Engelsman aanraakte in goud, maar daar is wel verandering in gekomen. Dreiging heeft Madueke echter altijd en AZ zorgde dan ook voor dubbele dekking aan zijn zijkant.

Mario Götze – 6.5: PSV domineerde niet in Alkmaar en dus komt Götze dan minder goed tot zijn recht. De 'Weltmeister' wil het spel naar zich toetrekken en als de bal vaak op de andere speelhelft is, lukt dat een stuk minder goed.

Cody Gakpo – 6: net als Madueke werd ook Gakpo goed in de gaten gehouden door de backs van AZ. Daar kon de 'Eintovenaar' zich moeilijk onder vandaan goochelen. Wist zijn stempel niet op de eerste topper van dit seizoen te drukken.

Eran Zahavi – 5.5: voor Israël maakt Zahavi het ene na het andere doelpunt, maar in het PSV-shirt wilde het in het AFAS Stadion niet lukken. Hij kreeg weinig bruikbare ballen en wanneer hij wél in balbezit was, toonde hij zich soms iets te zelfzuchtig en gretig.

Invallers

Ritsu Doan – 6.5: viel na 55 minuten in voor Eran Zahavi. Velen waren wellicht vergeten dat Doan nog contractspeler van PSV, maar daar kwam in Alkmaar verandering in. De Japanner scoorde in minuut 83 met een heel mooi afstandsschot.

Bruma – 5: viel na 55 minuten in voor Noni Madueke. De Portugees, die onlangs werd verkozen tot Speler van de Maand door ESPN, bracht weinig extra's en viel vooral op door knullig balverlies en onbegrijpelijke keuzes.

Érick Gutiérrez – x: viel na 61 minuten in voor Marco van Ginkel en speelde te kort voor een beoordeling.

Yorbe Vertessen – x: viel na 61 minuten in voor Cody Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling. Maakte twintig minuten voor tijd op knappe wijze de 0-2.