Groningen en Heerenveen gelijk in verhitte derby met twee goals en rode kaart

12-09-2021 16:23 Laatste update: 16:25
150

Een enerverende editie van de noordelijke derby tussen FC Groningen en sc Heerenveen heeft zondagmiddag geen winnaar opgeleverd. De eerste helft was voor de bezoekers, de tweede helft voor de thuisploeg: 1-1.

Met elk één debutant op het veld - Nicolas Madsen bij Heerenveen en Bjorn Meijer bij Groningen - begonnen beide ploegen afwachtend aan de wedstrijd. Wel lag het initiatief bij Heerenveen, dat na negentien minuten uit het niets op voorsprong kwam: Tomas Suslov liet zich aftroeven, Joey Veerman vond Tibor Halilovic en de Kroatische middenvelder tekende voor zijn derde Eredivisie-goal van het seizoen.

In de rust greep Groningen-trainer Danny Buijs hard in: Michael de Leeuw, debutant Meijer en Marin Sverko werden vervangen door Romano Postema, Bart van Hintum en Daleho Irandust. Aangespoord door het publiek in de Euroborg werd het in één klap een wedstrijd die het aankijken wél waard was. Cyril Ngonge raakte meteen na rust de paal naast Heerenveen-doelman Erwin Mulder.

Na 68 minuten was het alsnog raak: Ngonge kopte een corner van Suslov onberispelijk binnen. Groningen ging vervolgens ook op jacht naar de 2-1, maar die kwam er niet meer. Sterker nog, Heerenveen kreeg de beste kans, maar Veerman schoot een vrije trap op de paal, nadat Groningen-verdediger Mike te Wierik zijn tweede gele kaart had gekregen van scheidsrechter Rob Dieperink.