PSV gewaarschuwd voor 'leider' van Sociedad: 'Zonder bal beste speler van La Liga'

PSV gewaarschuwd voor 'leider' van Sociedad: 'Zonder bal beste speler van La Liga'

16-09-2021 12:00 Laatste update: 12:02
72

PSV doet er goed aan om drie tegenstanders in het bijzonder scherp in de gaten te houden donderdagavond. Mikel Oyarzabal, David Silva en Alexander Isak zijn alle drie zeer belangrijk voor Real Sociedad, vertelt Yon Cuezva van Radio Marca Donostia aan VoetbalPrimeur.

Real Sociedad mag internationaal geen grote naam hebben, in Spanje timmeren de Basken al jaren aan de weg. In San Sebastián kijken ze dan ook met vertrouwen uit naar de groepsfase van de Europa League. "We hebben vertrouwen in ons team, maar het is niet de beste loting", stelt Cuezva over de poule met PSV, AS Monaco en Sturm Graz.

De radioverslaggever, die donderdagavond aanwezig is in Eindhoven, kent de valkuilen van de ploeg van Imanol Alguacil. "We zijn een jong team. De afgelopen wedstrijden had Sociedad de jongste basiself in La Liga. Ze hebben minder Europese ervaring dan PSV. Dat kan een voordeel zijn voor PSV. Voor Sociedad zou uit een gelijkspel ook goed zijn, maar ze spelen altijd om te winnen. Ze moeten leren om volwassener te spelen", legt hij uit. "Die onervarenheid zou je als een zwakke plek kunnen zien, net als het verdedigen van hoekschoppen en vrije trappen."


Voormalig City-spelmaker David Silva is de nestor van het team

Toch maakt Real Sociedad een opmars door. "Het is een team dat meer vertrouwen heeft gekregen in de laatste anderhalf jaar." De Basken kenden bovendien een rustige transferzomer. "Er is weinig veranderd, maar ze zijn nog niet in topvorm. Veel spelers kwamen eerst in actie op het EK O21, hadden toen een lang seizoen met Sociedad en daarna volgden een EK en de Olympische Spelen. Toch winnen ze hun wedstrijden."

Real Sociedad begon het seizoen nog met een 4-2 nederlaag bij FC Barcelona, maar herstelde zich met zeges op Rayo Vallecano (0-1), Levante (1-0) en Cádiz (0-2). In al die duels hield de formatie van Imanol de nul. "Sociedad staat bekend als een aanvallend team, maar ook de defensie is verbeterd", beaamt Cuezva.

Tegen Cádiz was Oyarzabal weer eens de gevierde man. "Mikel Oyarzabal is alles", benadrukt Cuezva. De 24-jarige linksbuiten was één van de spelers die deelnam aan het EK en de Spelen. "Hij kreeg afgelopen week wat rust. Hij trainde niet en werd niet opgeroepen voor Spanje in overleg met bondscoach Luis Enrique. Maar tegen Cádiz scoorde hij gewoon twee keer. Hij is na Karim Benzema de topscorer van La Liga met vier doelpunten. Zonder bal is hij de beste speler van de competitie. Real Sociedad heeft ook nog David Silva, maar Oyarzabal is dé leider van het team."

Daarmee zijn twee blikvangers van Sociedad genoemd, maar Alexander Isak ontwikkelt zich eveneens in rap tempo. "Isak is ook heel belangrijk", zegt Cuezva over de voormalig huurling van Willem II. "Ze hebben de terugkoopclausule afgekocht bij Borussia Dortmund en zijn contract verlengd. Hij behoort nu tot de drie best betaalde spelers in de selectie. Zijn entourage gaat heel verstandig met hem om. Zij weten dat Isak zich bij Sociedad kan ontwikkelen. Hij is over twee, drie jaar één van de topspitsen van Europa, dat weet ik zeker", besluit de Marca-verslaggever.

Overigens kent Real Sociedad weinig personele problemen in aanloop naar het duel in het Philips Stadion. Routinier Nacho Monreal ontbreekt, net als buitenspeler Ander Barrenetxea. De wedstrijd begint om 21.00 uur.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)