Uitblinkers PSV maken indruk in Spanje: 'Real Sociedad was aan het lijden'

17-09-2021 06:30
97

PSV heeft indruk gemaakt in Spanje. De ploeg van Roger Schmidt speelde met 2-2 gelijk tegen Real Sociedad, maar had recht op meer. De Spanjaarden lijken zich gelukkig te prijzen met het gelijkspel. VoetbalPrimeur maakt een rondje langs de Spaanse kranten.

Het leek helemaal mis te gaan nadat PSV de voorsprong verspeelde en nog voor rust met 1-2 achter stond. PSV was in de tweede helft heer en meester en herstelde de situatie. 'La Real zet zijn tanden in Eindhoven', kopt Mundo Deportivo kort na de wedstrijd. 'Sociedad kwam terug na Götze's goal, maar Gakpo maakte gelijk in een wedstrijd waarin de thuisploeg beter was. In een erg slechte tweede helft kwam PSV terug. En in blessuretijd kregen PSV en Sociedad hun kans om drie punten te pakken. Niet slecht om mee te beginnen.'

PSV verspeelde de voorsprong en kwam achter door goals van Adnan Januzaj en Alexander Isak. 'Het was in de laatste paar minuten een kwestie van tegenhouden. Teze liet Real Sociedad in blessuretijd flink schrikken met een schot van dertig meter op de paal. Na een grote verdedigingsfout stond Yarzabal oog-in-oog met Drommel, die de meubelen voor zijn ploeg redde. De wedstrijd eindigde met PSV vol in de aanval en Real Sociedad dat veranderd was in een soort Atano lll (sporter Mariano Juaristi, een bekende Baskische pelotaris-speler, red.) dat alles tegenhield. Een gouden punt.'

Volop lof voor tovenaar Götze
AS schrijft dat Götze een Spaans feestje dwarsboomde. Daar is niets aan gelogen. Götze was samen met Gakpo dé man bij PSV. 'Vergeef ons voor de term 'oorlog', maar de wedstrijd verdiende het. Het gevecht van Eindhoven eindigde in een gelijkspel. Een gelijkspel tussen Götze en Real Sociedad, dat een bitterzoet gevoel achterlaat. Het glas halfvol of halfleeg? Bekijk het hoe je het wilt. Deze versie van Götze stal twee punten, anders zou het een droomstart zijn geweest.'

PSV was in de tweede helft een stuk sterker dan Real Sociedad. 'Götze was wederom de ster die hij op het shirt van zijn land heeft laten borduren. Na een geniale actie gaf hij de bal aan Gakpo. Sociedad had bijna de drie punten meegenomen uit Eindhoven.'

SPORT lijkt blij te zijn met een puntje voor Real Sociedad. 'De mannen van Imanol Alguacil waren zichzelf niet, ondanks dat ze wel op een 1-2 voorsprong stonden. Een geweldige wedstrijd van Götze, die PSV bij de hand nam. In een zware groep als waarin Real Sociedad zit, telt ieder punt. Zeker als je uit speelt. De wedstrijd in het Philips Stadion was niet bepaald eenvoudig en PSV liet dat meermaals blijken.'

'Ze pushten harder, maar versloegen de Basken niet. Alguacils team had moeite aan de bal en met de sterke pressie van PSV, dat de controle had. Na een aantal waarschuwingen volgde de goal. Madueke, hoe goed is deze jongen?, bracht de bal in en zag de rebound benut worden door Götze. Sociedad leed in de slotfase en liet zich bij de goal van Drommel niet meer zien. Als de ploeg van Schmidt zorgvuldiger was geweest, was het 3-2 geworden. Maar dat gebeurde niet. Een belangrijk punt op weg naar de laatste zestien.'

Bier en worsten
El Pais heeft in het voorwoord vooral aandacht voor de Nederlandse gewoontes. 'In het calvinistische Nederland eten de fans worsten en drinken ze bier alsof er geen morgen is. En ze dragen geen masker alsof er geen pandemie is. Op het veld was het iets gevarieerder, wat het spel betreft althans. Het gelijkspel doet eer aan wat we hebben kunnen zien, al speelde Real Sociedad in de slotfase met vuur.'

'Het gevaar kwam van de Duitser Mario Götze, de maker van de winnende goal in de WK-finale in Brazilië en oud-speler van Borussia Dortmund en Bayern München die zijn batterijen al twee jaar oplaadt in het Philips Stadion. Teze kreeg in de slotfase twee grote kansen. De eerste ging naast, de tweede op de paal, maar de grootste was van Oyarzabal. Hij schoot de bal op Drommel. De twee favorieten van deze groep zullen gefrustreerd zijn door het gelijke spel.'