AZ in degradatiezone na krankzinnige nederlaag bij Heracles met vier beauty's

19-09-2021 18:48 Laatste update: 18:50
199

Rai Vloet is de held van Heracles Almelo. In de slotseconden van het spektakelstuk tegen AZ schoot hij zijn ploeg met een fantastische vrije trap naar de drie punten: 3-2. AZ speelde ruim een helft met tien man door een rode kaart voor Jordy Clasie.

Kaj Sierhuis leek bij zijn Eredivisie-terugkeer de hoofdrol op zich te nemen, maar een late gelijkmaker van Tijjani Reijnders en opzienbarend slotakkoord van Vloet doorkruisten dat scenario. En dat terwijl AZ drie dagen na het Conference League-gelijkspel tegen Randers het bezoek aan Almelo nog snel leek te willen beslissen. Na negentien minuten lag de bal erin: Albert Gudmundsson zette AZ op voorsprong met een fraai schot in de bovenhoek.

Er was geen vuiltje aan de lucht voor de Alkmaarders, die weinig moeite hadden met het slordige Heracles. De rode kaart van Clasie in de 44ste minuut kwam dan ook uit het niets. De middenvelder, nog trefzeker tegen Randers, kwam te laat en raakte de enkel van Luca de la Torre. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük trok in eerste instantie geel, maar werd op andere gedachten gebracht door de VAR.

Heracles rook bloed en sloeg meteen toe. Amper twee minuten na de rode kaart van Clasie tekende Heracles voor de gelijkmaker in de blessuretijd van de eerste helft. Dat was volledig te danken aan Sierhuis, die wegdraaide bij zijn tegenstander en van zo'n twintig meter prachtig raak schoot.

Na rust ging Heracles op jacht naar de 2-1. Dat verliep aanvankelijk moeizaam, maar invaller Delano Burgzorg bracht uitkomst. Hij zette een één-twee op met Sierhuis, die de bal doorspeelde met zijn hak, en een seconde later lag de bal achter AZ-doelman Peter Vindahl.

Toch vond AZ nog een gelijkspel, met dank aan Reijnders: de ingevallen middenvelder besloot het in de 88ste minuut maar eens van afstand te proberen en schoot de bal schitterend in de kruising: 2-2. De punten leken eerlijk verdeeld te worden, maar niets bleek minder waar: Vloet zette Erve Asito in vuur en vlam met een fantastische vrije trap. Door de zege klimt Heracles naar de achtste plaats in de Eredivisie. AZ staat in de degradatiezone, maar speelde wel een wedstrijd minder.