Keuzes in Ajax-voorhoede Ten Hag: vaste namen, Tadic in spits of kans nieuweling?

Keuzes in Ajax-voorhoede Ten Hag: vaste namen, Tadic in spits of kans nieuweling?

De Ajax-selectie kent een overvloed aan aanvallers. In welke samenstellingen kan trainer Erik ten Hag zijn voorhoede de komende weken laten spelen? VoetbalPrimeur neemt een aantal opties met je door.

Steven Berghuis en Mohamed Daramy versterkten de Ajax-aanval dit seizoen. Ten Hag heeft daarnaast de beschikking over Dusan Tadic, David Neres, Antony, Sébastien Haller en Danilo Pereira. De Ajax-coach zit dus ruim in zijn offensieve opties voor het duel met Fortuna Sittard van dinsdag en de vele wedstrijden die er nog aan zitten te komen. Berghuis is voorlopig nog de nummer tien door de blessure van Davy Klaassen. De 29-jarige linkspoot nemen we dus niet mee in de opties.

Hoofdoptie: Tadic, Haller, Antony
Hoewel Ajax een vol programma heeft, kan Ten Hag ervoor kiezen om de komende weken vast te houden aan de opstelling van de galavoorstelling in Lissabon. Dit is de hoofdoptie. Tadic en Haller zijn dit seizoen het meest betrokken bij alle Ajax-goals, terwijl Antony zijn waarde ook heeft laten zien. De drie zullen dus ongetwijfeld gemist worden als ze op de bank zitten. Met deze aanval worden de opgebouwde automatismen van de laatste weken in stand gehouden.

Bij een veilige marge kan Ten Hag er bovendien alsnog voor kiezen om Tadic, Haller en Antony rust te geven door ze te wisselen. Daramy, Danilo en Neres hebben al bewezen dat ze de posities in de voorhoede prima kunnen invullen als invaller.

Optie 2: Daramy, Danilo, Antony
De kans is echter aanwezig dat Ten Hag de komende weken (noodgedwongen) gaat rouleren in de Ajax-aanval. Tadic en Haller stonden dit seizoen bij alle wedstrijden van Ajax in de basis. Antony heeft een korte vakantie gehad door zijn deelname aan de Olympische Spelen. De Braziliaan kreeg tegen SC Cambuur al rust. Het zou daardoor best kunnen dat Ten Hag binnenkort een compleet andere voorhoede dan tegen de Friezen het veld in gaat sturen. Mogelijk doet hij dit al tegen Fortuna.

Voor Daramy en Danilo bieden dit soort wedstrijden een mooie mogelijkheid om nog meer wedstrijdritme bij Ajax op te doen. Eerstgenoemde speelde pas 36 minuten bij zijn nieuwe club, terwijl de teller van Danilo op 35 speelminuten staat. Tegen Cambuur maakte vooral Daramy een sterke indruk als invaller, waarna hij op lof kon rekenen van Ten Hag.

Optie 3: Neres, Tadic, Antony
Deze optie lijkt momenteel niet heel waarschijnlijk. De laatste keer dat Ten Hag Tadic in de spits zette, is al ruim vijf maanden geleden. Daarbij is centrumspits Haller nu zeker van zijn plekje in het elftal. Achter de Ivoriaan zijn de opties echter dun bij Ajax. Haller zal niet elke wedstrijd kunnen spelen, waardoor Ten Hag zijn Plan B klaar moet hebben. In Sittard zou de coach wellicht kunnen experimenteren met Tadic als spits tegen een defensievere tegenstander.

Als Tadic wordt doorgeschoven naar de spits, komt er een plekje vrij op de linksbuitenpositie. Ten Hag heeft daar de keuze tussen Neres en Daramy. Vorig seizoen speelde Ajax in de Europa League elke wedstrijd met Neres, Tadic en Antony in de voorhoede. Het lijkt logisch dat de voorkeur in deze situatie op de buitenspelers uit São Paulo zal vallen, al is dat geen uitgemaakte zaak.

Hoofdoptie ook meest waarschijnlijk
Naast deze drie opties kan Ten Hag nóg meer verschillende voorhoedes op de been brengen, zoals hij tegen Cambuur deed (met Tadic, Haller en Neres). De Ajax-coach staat er echter om bekend dat hij niet graag aan zijn opstellingen sleutelt. Zo voerde hij dit seizoen nog niet meer dan drie wijzigingen door in zijn formatie. Al met al lijkt het waarschijnlijk dat Ajax de komende weken, wanneer mogelijk, met Tadic, Haller en Antony aan gaat treden. Ten Hag hoeft echter niet te klagen over het ontbreken van een Plan B of een Plan C.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s