Wat verdient Cristiano Ronaldo? Portugees nadert status van miljardair

Wat verdient Cristiano Ronaldo? Portugees nadert status van miljardair

03-01-2023 15:45 Laatste update: 15:52
45

Cristiano Ronaldo is sinds de jaarwisseling officieel speler van Al Nassr. Bij de Saudische club wordt de Portugese vedette met afstand de best betaalde voetballer ter wereld. VoetbalPrimeur duidt zijn inkomsten.

Met zijn overstap naar Saudi-Arabië is er definitief een einde gekomen aan één van de grootste carrières in de geschiedenis van het Europese voetbal. De vijfvoudig Ballon d'Or-winnaar hoeft het voor zijn bankrekening niet meer te doen: toch was de leiding van Al Nassr bereid om hem, ondanks zijn leeftijd, een stratosferisch salaris aan te bieden.

Ronaldo gaat jaarlijks 200 miljoen euro verdienen, inclusief bonussen. Nooit eerder kreeg een voetballer zo'n hoog salaris. Dat hij op eenzame hoogte staat, is een understatement: Kylian Mbappé is de nummer twee met een bruto jaarsalaris van 72 miljoen euro. Lionel Messi, goed voor minimaal 45 miljoen per seizoen, completeert het podium.

Sponsors
Ronaldo strijkt natuurlijk meer geld op dan alleen salarissen. Alleen al in 2021 ontving hij - naar schatting - 60 miljoen euro aan sponsorinkomsten. De Portugese superster is verbonden aan een groot aantal multinationals: Nike, Herbalife, MTG en Unilever brengen het meeste geld in het laatje.

Vooral zijn samenwerking met Nike heeft hem geen windeieren gelegd. Jaarlijks sponsort het Amerikaanse bedrijf hem voor ruim zeventien miljoen euro. In 2016 tekende hij een nieuwe deal, die hem exclusief bonussen 162 miljoen euro in tien jaar tijd opleverde. Het maakte hem de eerste atleet ooit die de mijlpaal van één miljard dollar aan bruto-inkomsten bereikte. In Saudi-Arabië wordt Ronaldo ook gekoppeld aan allerlei commerciële activiteiten, die hem een extra zakcentje opleveren.

Social
Ronaldo is de social media-koning onder de voetballers. Op Instagram komt niemand ook maar in de buurt van zijn volgersaantal: 528 miljoen. Ter vergelijking: Lionel Messi heeft er 414 miljoen. Neymar? 'Slechts' 200 miljoen. Met één gesponsorde Insta-post harkt hij bijna twee miljoen euro binnen. Zijn volgers zien regelmatig 'betaald partnerschap'-posts voorbijkomen, voor onder meer Livescore, Jacob & Co en Clear.

Op Twitter zijn 106,6 miljoen mensen geïnteresseerd in de verrichtingen van de Portugees en op Facebook heeft hij 158 miljoen volgers.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano)

Vastgoed
Ronaldo heeft meer inkomstenbronnen, voornamelijk in het vastgoed. Inmiddels heeft hij een portfolio dat meer dan vijftig miljoen euro waard is. Los van zijn huizen in Madrid, Turijn en Manchester, bezit hij een villa ter waarde van 8,5 miljoen op Madeira, een woning in de Trump Tower in Manhattan (16 miljoen), het duurste appartement van Lissabon (7 miljoen) en een vakantiehuis in Marbella.

CR7-imperium
Ronaldo heeft sinds 2012 zijn eigen branding: CR7. Wat begon met een onderbroekenlijn, is uitgegroeid tot een imperium. Zijn onderbroekenlijn is uitgebreid met een parfum-, schoenen-, en zonnebrillenlijn, terwijl er in zijn geboorteplaats Funchal en in Lissabon, New York, Marrakech, Lissabon en Madrid hotels met zijn naam gesitueerd zijn. Daarnaast staat er op zijn geboorte-eiland Madeira een CR7-museum, dat door de jaren heen al een miljoen bezoekers heeft ontvangen. Toegangskaartje: vijf euro. Tel uit je winst...