Drama-start draait AZ de nek om: Twente blijft simpel overeind in Grolsch Veste

23-09-2021 22:55 Laatste update: 23:08
248

AZ is een dramatische start van de wedstrijd tegen FC Twente niet te boven gekomen. De Alkmaarders stonden na twintig minuten spelen al op een 2-0 achterstand, na flinke defensieve flaters. Verder dan een aansluitingstreffer van Jesper Karlsson kwam AZ niet en in de blessuretijd besliste Dimitris Limnios het duel: 3-1.

De bedroevende start in De Grolsch Veste kenmerkt de slechte seizoenstart van AZ. De ploeg van trainer Pascal Jansen stond voor aanvang van het duel op een zeventiende plaats en het vertrouwen lijkt op dit moment ver te zoeken. Al binnen één minuut kwam de thuisploeg op voorsprong. De AZ-defensie stond niet goed en Michel Vlap leverde de bal op een presenteerblaadje in bij Ricky van Wolfswinkel. Die schoof deze beheerst achter AZ-keeper Peter Vindahl Jensen.

AZ leek vervolgens wat meer grip te krijgen op de wedstrijd, maar in minuut 17 moest Vindahl Jensen nog een keer vissen. Daan Rots kon zo doorlopen richting het AZ-doel na een gruwelijke fout van Timo Letschert. De jonge Twente-aanvaller bleef kalm en schoot knap raak. Het betekende ook meteen het einde van de wedstrijd voor Letschert, die door Jansen naar de kant werd gehaald na twintig minuten spelen.

Na de wissel kreeg AZ weer wat meer vat op de wedstrijd en dat resulteerde vlak voor de theepauze in een aansluitingstreffer. Karlsson kwam goed naar binnen en verschalkte Twente-keeper Lars Unnerstall met een harde pegel in de korte hoek.

Na rust bleef het spel op en neer gaan. Twente liet de bal aan AZ en probeerde er zelf op de counter gevaarlijk uit te komen. Dat lukte sporadisch, qua kansen was het in de tweede helft een stuk minder dan in het eerste bedrijf. AZ probeerde in de slotfase wat te forceren om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen, maar werd daarbij geen moment gevaarlijk. Twente kreeg via invaller Manfred Ugalde nog een kans op de 3-1, maar de aanvaller schoot recht op Vindahl Jensen.

In de blessuretijd kwam de 3-1 er alsnog. Virgil Misidjan speelde zijn directe tegenstander prachtig door de benen en legde goed af op Limnios. Die schoot bekeken, via de binnenkant van de paal, raak. Twente kent met tien punten uit zes wedstrijden een prima Eredivisie-start. De ploeg van Ron Jans staat op een zesde plaats. Ondertussen pakken de de donkere wolken zich samen boven Alkmaar: AZ blijft staan op een zeer teleurstellende zeventiende plaats met drie punten.