FC Utrecht gaat beter met kansen om dan PEC bereikt bijzondere Eredivisie-mijlpaal

FC Utrecht gaat beter met kansen om dan PEC bereikt bijzondere Eredivisie-mijlpaal

25-09-2021 22:52
34

FC Utrecht blijft keurig in de top van de Eredivisie meedraaien. De ploeg van René Hake boekte zaterdagavond in de eigen Galgenwaard een ruim uitgevallen zege op PEC Zwolle: mede door twee penalty's werd het uiteindelijk 5-1 voor de effectieve thuisploeg.

PEC had midweeks vertrouwen getankt door tegen Sparta zijn eerste puntje van het seizoen te pakken, maar liep in Utrecht al snel achter de feiten aan. Siemen Voet maakte een onhandige overtreding op Bart Ramselaar en de bal ging op de stip: Anastasios Douvikas maakte de 2500ste Eredivisie-goal van FC Utrecht en de eerste treffer van de wedstrijd.

De hekkensluiter rechtte de rug en ging op jacht naar de gelijkmaker. Gervane Kastaneer leek deze te verzorgen, maar zijn inzet stuiterde twee keer tegen de lat en de bal passeerde niet in zijn geheel de doellijn. Maarten Paes hield Dean Huiberts vervolgens van scoren af en Yuta Nakayama schoot van afstand naast.

Nadat PEC die betere fase niet met een doelpunt kon bekronen, nam FC Utrecht in de tweede helft het initiatief weer over. Na een uur spelen werd het 2-0 door Moussa Sylla, op aangeven van Mimoun Mahi. De thuisploeg liep in een mum van tijd uit naar 3-0 en 4-0: Rico Strieder trok Mike van der Hoorn onderuit en veroorzaakte een strafschop, die Ramselaar benut werd. Vrijwel direct na de afloop scoorde ook Mahi, na een halve redding van Kostas Lamprou op een poging van Mark van der Maarel.

Mustafa Saymak redde de Zwolse eer in het slotkwartier, door met een schitterende uithaal van afstand voor de 4-1 te zorgen. Willem Janssen zorgde voor het slotakkoord door van dichtbij de 5-1 binnen te werken. Meer zat er echter niet in voor de nummer laatst van de Eredivisie, die voor de interlandbreak nog sc Heerenveen ontvangt. FC Utrecht mag zich opmaken voor een bezoek aan Ajax.