Zes conclusies: Haller schrijft CL-historie, gouden kans voor Ajax

Zes conclusies: Haller schrijft CL-historie, gouden kans voor Ajax

28-09-2021 21:15
28

Ajax zette dinsdagavond ook Besiktas opzij in de Champions League en heeft daardoor zes punten na twee duels. Een luxepositie voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. VoetbalPrimeur deelt zes conclusies na de 2-0 zege in de Johan Cruijff Arena.

Ouderwets CL-avondje in Arena even ontsierd
Eindelijk weer een uitverkochte Johan Cruijff Arena in de Champions League. Ajax schonk zijn fans in de eerste helft twee goals, maar kort na rust zorgde de Turkse aanhang voor verontwaardiging. Er werden fakkels en vuurwerk in het thuispubliek gegooid, waardoor tientallen mensen hun plek moesten verlaten. Desondanks was het – met dank aan de zege – een heerlijk Europees avondje.

Ajax treft het weer
Ajax trof eerder een gehavend Sporting Portugal, dat zijn aanvoerder en topscorer moest missen. Maar de Portugese problemen waren niets bij die van Besiktas. De Turkse ziekenboeg zit overvol. Besiktas miste liefst negen spelers die doorgaans op veel speeltijd kunnen rekenen, onder wie sterspeler Miralem Pjanic. Dat scheelde toch een flinke slok op de Amsterdamse borrel.

Never change a winning team
De personele problemen van Besiktas ten spijt, Ajax creëerde ook tegen de verdedigende Turken kans op kans. De beslissing van coach Erik ten Hag om niet te sleutelen aan zijn basisteam pakte goed uit. Hoe jammer het ook is voor Davy Klaassen, maar Steven Berghuis pakte weer een hoofdrol met een goal en een assist. De wisselwerking met Ryan Gravenberch en Edson Álvarez was uitstekend. Niet voor niets blonk het trio uit.

Haller schrijft CL-historie
Haller miste aanvankelijk een aantal kansen, maar kort voor rust mocht hij juichen. De spits werkte een voorzet van Berghuis binnen en daarmee schrijft hij Champions League-historie. Hij is de eerste speler ooit met vijf goals in de eerste twee duels van het miljardenbal.

Gouden kans voor Ajax
Zes punten na twee duels en een doelsaldo van zeven voor en één tegen. Ajax verkeert in een enorme luxepositie en mag serieus gaan dromen van overwinteren in de Champions League. De laatste twee jaar ging het op de valreep mis, dus het is wel zaak voor de Amsterdammers om het koppie erbij te houden. De volgende test is namelijk een flinke: op 19 oktober wacht Borussia Dortmund.

Coëfficiënten-feestje gaat door
Door de zege van Ajax op Besiktas is Nederland dit seizoen het best presterende land op de UEFA-coëfficiëntenranking. Natuurlijk ontbreken de toplanden nog in de top van het klassement, maar het is wel een signaal. Nu is het aan PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse om er weer een topweek van te maken voor Nederland.