PSV treft 'tweede ploeg van Oostenrijk': '183 miljoen en 15,8 miljoen'

PSV treft 'tweede ploeg van Oostenrijk': '183 miljoen en 15,8 miljoen'

29-09-2021 13:30
73

PSV gaat donderdag in de Europa League op bezoek bij Sturm Graz. De Oostenrijkse formatie verloor het eerste groepsduel nipt met 1-0 bij AS Monaco en is dus een met recht een waardige opponent. VoetbalPrimeur sprak met Roland Korntner van Volksblatt en Christoph Nister van Kronen Zeitung over de kwaliteiten van Sturm Graz. 

'Nummer twee'
Dat Sturm Graz een waardige tegenstander is, bewijzen de uitslagen in de Oostenrijkse competitie. Afgelopen weekend werd Rapid Wien met 0-3 aan de kant gezet en de week ervoor ging hekkensluiter WSG Tirol met 5-0 de bietenbrug op. Aan de ranglijst – Sturm Graz staat tweede, met acht punten voorsprong op nummer drie SK Austria Klagenfurt – is af te lezen dat de Oostenrijkse tegenstander in de nationale competitie in 'niemandsland' staat.

RB Salzburg is met 27 punten uit negen wedstrijden namelijk de onbetwiste koploper. "Sturm Graz is momenteel duidelijk de nummer twee van Oostenrijk", laat Nister weten aan VoetbalPrimeur. "Eigenlijk is Salzburg een eigen competitie", vult Korntner aan. De begroting en het inkomen zijn de twee factoren die Sturm Graz van aansluiting bij RB Salzburg weerhouden. "In 2019/2020 kwam er bij Salzburg 183 miljoen euro binnen, terwijl Sturm Graz het met 15,8 miljoen euro moest doen. De salariskosten zijn bij de koploper dit seizoen 53,7 miljoen euro. Bij Sturm staan de spelers in totaal voor 9,3 miljoen euro onder contract."

Een aanzienlijk financieel verschil dus tussen de nummer één en twee, maar Sturm Graz wil sportief de aansluiting binnen afzienbare tijd wel vinden. "Vorig seizoen (Sturm Graz eindigde derde, red.) draaide de ploeg een heel sterk seizoen. Dat is enerzijds te danken aan trainer Christian Ilzer, maar anderzijds aan sportief directeur Andreas Schicker, die goede versterkingen naar Graz haalde."

Geoliede machine: aanvalsduo weinig moeite met scoren
Die aanwinsten kunnen het PSV meer dan alleen lastig maken in de Europa League-wedstrijd. "Kelvin Yeboah is de man van het moment", stelt Nister. Dit seizoen kwam de twintigjarige spits in alle competities al tot tien goals en vijf assists. Zijn partner in de voorhoede – Oostenrijks international en tevens oud-NEC'er Jakob Jantscher – is eveneens een belangrijke kracht in het elftal van Ilzer. Korntner: "Hij is met zijn ervaring samen met middenvelder en aanvoerder Stefan Hierländer de spil van het elftal. Jantscher beschikt over scorend vermogen en kan anderen in stelling brengen."

Met de pijnsnelle Yeboah en Jantscher loert Sturm Graz in een 4-4-2-formatie op de counter. "Sturm speelt met een ruit op het middenveld. In de Bundesliga probeert de ploeg hoog druk te zetten, om bij balverovering zo snel mogelijk de aanvallers weg te sturen. De focus ligt voornamelijk op de counter en niet op het spelen van balbezit", licht Korntner toe. "Als collectief zijn ze absoluut tot veel in staat", voegt de journalist van Volksblatt eraan toe.

Mogelijkheden: ervaringskwestie
Waar liggen juist de kansen voor PSV? "Sturm heeft weinig ervaring op internationaal niveau. Voor veel spelers zijn het hun eerste Europese wedstrijden. Daarin heeft PSV een streepje voor." In Oostenrijk zijn ze in elk geval op hun hoede voor standaardsituaties, aangezien André Ramalho bij RB Salzburg regelmatig raak kopte. "En Mario Götze is hier nog altijd een hele grote naam. Met Eran Zahavi, Noni Madueke, Marco van Ginkel en Philipp Max hebben ze erg goede spelers."

Korntner en Nister bestempelen PSV dan ook als grote favoriet. "Een verlies zou men in Oostenrijk geen pijn doen", erkent Korntner. "Een gelijkspel is absoluut een knappe prestatie van Sturm. Qua aanzien en individuele klasse schaar ik PSV boven Sturm Graz", besluit Nister.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s