Ervaringsdeskundige praat Feyenoord bij: 'Uitstraling van Ajax, spelen als PSV'

Ervaringsdeskundige praat Feyenoord bij: 'Uitstraling van Ajax, spelen als PSV'

29-09-2021 12:00 Laatste update: 12:06
122

Donderdagavond hervat Feyenoord de Conference League-groepsfase met een thuiswedstrijd tegen Slavia Praag. Wat kunnen de Rotterdammers verwachten van de Tsjechische landskampioen? VoetbalPrimeur spreekt met ervaringsdeskundige Gigli Ndefe, die een maand geleden met Baník Ostrava een 4-0 nederlaag leed tegen Slavia.

Tussen 2015 en 2019 speelde Ndefe voor RKC Waalwijk. De inmiddels 27-jarige rechtsback was er ook bij toen de Brabanders op spectaculaire wijze terugkeerden in de Eredivisie. Na de promotie vertrok Ndefe naar Tsjechië, waar hij voor MFK Karviná tekende. Inmiddels speelt de verdediger voor Baník Ostrava, de huidige nummer vier van Tsjechië.

Wedden

Meer odds

Op zondag 22 augustus gingen Ndefe en zijn ploeggenoten op bezoek bij Feyenoord-opponent Slavia Praag. Baník Ostrava verloor met 4-0 van de Tsjechische kampioen. "In het begin deden we het wel goed", blikt Ndefe in gesprek met VoetbalPrimeur terug op dat duel. "Maar uiteindelijk zijn we gewoon de boot ingegaan met 4-0. Het was geen fijne avond voor ons. Slavia is gewoon een heel goed team."

Ndefe stond in de basis, maar maakte de wedstrijd niet vol: hij kreeg twee keer geel en moest na 78 minuten al gaan douchen. "Mijn eerste gele kaart moest ik wel pakken", stelt Ndefe. "Het was een tegenaanval van Slavia en ik maakte een slimme overtreding. De tweede gele kaart kreeg ik bij een ingooi. Een speler van hun tikte de bal weg, waarna ik hem een licht duwtje gaf. Het stelde niet eens veel voor. De scheidsrechter vond het een goed idee om nog een keer geel te geven. Het was natuurlijk ook niet slim van mij. Het was een vervelend moment."

'Lijkt alsof Slavia nooit moe is'
Slavia heeft een grote status in Tsjechië, benadrukt Ndefe. "Het is een hele grote club. Qua uitstraling zijn ze een beetje het Ajax van Tsjechië, omdat ze de competitie domineren. Qua spel zijn ze te vergelijken met PSV. Ze hebben dezelfde energie. Slavia heeft heel veel kwaliteit. Om een resultaat tegen ze te boeken, moet je zelf een hele goede en zij een hele slechte dag hebben."

Ndefe weet wat Feyenoord donderdagavond kan verwachten. "Fysiek en conditioneel is Slavia top. Het lijkt wel alsof ze nooit moe zijn. Ze gaan maar door", stelt de Nederlander. "Slavia heeft volgens mij maar één tactiek. Ze spelen aanvallend en zetten altijd vol druk. Ze hebben erg vaak balbezit en zijn gevaarlijk aan de zijkanten. Slavia heeft ook een goed middenveld en ze spelen aanvallend voetbal. Dat doen ze tegen iedereen en gaan ze ook tegen Feyenoord doen, verwacht ik."

Meerdere spelers van Slavia Praag vielen op bij Ndefe toen hij tegen ze op het veld stond. "Hun rechtsback, Alexander Bah, is echt een loper. Hij gaat elke keer mee naar voren. Die jongen is conditioneel en in de duels sterk. Hij heeft vertrouwen." De directe tegenstander van Ndefe, Ivan Schranz, liet ook een goede indruk achter op de oud-RKC’er. "Hij is niet een pure buitenspeler, maar wel erg slim. Hij speelt meer aan de binnenkant. Hij is geen loper, dat is ook wel fijn voor de rechtsback: die kan er dan overheen denderen. Hij is alleen wel een hele slimme speler die in alle gaatjes probeert te duiken."


Schranz in actie tegen Legia Warschau in de Europa League-play-offs

'Feyenoord gaat kolkende Kuip nodig hebben'
Slavia Praag is op bepaalde punten ook kwetsbaar, ziet Ndefe. "In de voorhoede liggen de kansen voor Feyenoord", stelt hij. "Slavia heeft wat beperkingen in hun verdediging. Hun stoppers zijn niet snel en ook niet behendig. Je kunt de bal dus goed achter hun centrale verdedigers leggen. De backs van Slavia Praag vallen ook veel aan en dat biedt kansen in de omschakeling."

Het thuisvoordeel gaat belangrijk zijn voor Feyenoord, denkt Ndefe. "Ik heb beelden van de wedstrijd tegen NEC bekeken. Als ik dan die kolkende Kuip zie… Dat kan Feyenoord helpen. Ik verwacht ook dat ze het heel goed kunnen gebruiken. De trainer van Slavia zal zijn spelers waarschijnlijk waarschuwen dat het niet makkelijk is om in De Kuip te spelen."

Al met al verwacht Ndefe dat Feyenoord en Slavia Praag er een interessante strijd van gaan maken. "Ik denk dat Slavia toch een beetje in het voordeel is. Maar zoals ik zei, ik heb De Kuip zien kolken tegen NEC. Als Feyenoord wint, is het een hele goede prestatie van ze. Slavia heeft wel wat laten zien in hun recente Europese wedstrijden. Ik verwacht een gelijkspelletje."

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)