PSV-rapport: twee grote uitblinkers in Oostenrijk, onvoldoende voor invaller

30-09-2021 20:38
70

PSV heeft Sturm Graz in een spectaculair duel met 1-4 weten te verslaan. De Eindhovenaren waren in de eerste helft heer en meester, maar kregen het nog even lastig in Oostenrijk. VoetbalPrimeur deel rapportcijfers uit aan Roger Schmidt en zijn spelers.

Joël Drommel – 7: Na zijn gruwelfout tegen Willem II ging Drommel in Oostenrijk niet opnieuw de mist in. De tegentreffer leek niet onhoudbaar, maar in de tweede helft verrichtte hij een aantal geweldige reddingen.

Phillipp Mwene – 7,5: De Oostenrijker wilde zich in zijn thuisland laten zien aan de bondscoach, die hem niet heeft geselecteerd voor de komende interlandperiode. Dat lukte Mwene prima: hij maakte verdedigend een scherpe indruk en hij denderde over de rechtervleugel van PSV.

André Ramalho – 7: Ramalho speelde een erg degelijke wedstrijd, zoals we van hem gewend zijn. De 29-jarige verdediger won veel van zijn verdedigende duels en liet zich niet verrassen door de aanvallers van Sturm Graz. Mede daardoor kon PSV dominant zijn in de Merkur Arena.

Olivier Boscagli – 5,5: De Fransman was slordiger dan zijn maatje Ramalho. Boscagli leverde een aantal ballen te makkelijk in en greep verdedigend minder goed in dan de Braziliaan. Desondanks scoort de linkspoot een voldoende.

Philipp Max – 7: In het begin van de wedstrijd was Max niet erg aanwezig. Naarmate de tijd vorderde, kon de Duitser steeds meer opstomen langs de zijlijn. Verdedigend kreeg hij het wel lastig in de tweede helft. De jarige Max trakteerde zichzelf desondanks op een mooi cadeau: hij pegelde de 1-3 van ver raak, waardoor de Eindhovenaren na een aantal moeilijke minuten opgelucht adem konden halen.

Marco van Ginkel – 6,5: Hij kende een paar slordige momentjes, maar al met al speelde Van Ginkel een prima wedstrijd. De achtvoudig Oranje-international gaf slimme passjes en was sterk in zijn duels. Dat deed Van Ginkel ook bij de openingstreffer, door Sangaré knap met een kopbal aan te spelen.

Ibrahim Sangaré – 6,5: De controleur leed een aantal keer onnodig balverlies, maar Sangaré oogde in de eerste helft comfortabel aan de bal bij PSV. De Ivoriaan maakte ook een aantal belangrijke onderscheppingen en scoorde zelfs op knappe wijze. Sangaré verslapte in de tweede helft echter, waardoor PSV het nog even zwaar kreeg. In de slotfase pakte hij bij een 1-4 stand een domme rode kaart.

Mario Götze – 8,5: Bij vlagen speelde Götze geniaal tegen Sturm Graz. De 63-voudig international combineerde erop los, gaf strakke crosspasses en creëerde kansen voor zijn ploeggenoten. Götze gaf twee assists. Vooral zijn eerste, bij de 0-2, was fraai. De aanvallende middenvelder toonde zich ook niet te beroerd om zijn verdedigende werk uit te voeren.

Ritsu Doan – 6,5: De Japanner maakte een aantal leuke acties. Hij was soms wel een beetje slordig. Doan kwam een aantal keer in scoringspositie, maar het geluk stond niet aan zijn zijde.

Eran Zahavi – 6,5: De spits werd amper tot niet gevaarlijk, maar scoorde wel in Graz. Zahavi zette de aanval zelf op. De Israëliër liet zich ook gelden in het aanvalsspel van PSV: hij liet zich uitzakken om de combinatie op te zoeken. Dat lukte redelijk.

Cody Gakpo – 8: In Oostenrijk groeide Gakpo in de wedstrijd. In het eerste kwart was hij enigszins onzichtbaar, maar daarna liet de Oranje-international zich zien met een aantal schitterende acties. Sturm Graz kon Gakpo op een gegeven moment alleen nog maar afstoppen door overtredingen te maken.

Invallers

Yorbe Vertessen – 7: Vinícius ontnam hem een goal, maar niet veel later pikte Vertessen toch zijn doelpuntje mee. De Belg draaide goed open uit een ingooi van Mwene, waarna hij knap afrondde.

Carlos Vinícius – 5: De Braziliaanse aanwinst miste een dot van een kans in de tweede helft, terwijl Vertessen helemaal vrij stond. Vinícius werd wel een aantal keer gevaarlijk, maar wist niet tot scoren te komen.

Armando Obispo – X: Kwam in de 81ste minuut in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Érick Gutiérrez – X: Kwam in de 81ste minuut in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Mauro Júnior - X: Kwam in de 90ste minuut in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Roger Schmidt – 7: De Duitser besloot amper wijzigingen door te voeren in zijn basisopstelling en dat loonde. PSV was oppermachtig tegen Sturm Graz, maar viel in de tweede helft even terug. De wissels van Schmidt waren deze keer ook beter te begrijpen. Invaller Vertessen maakte zelfs de bevrijdende 1-4.