'Ben trots dat ik zeventien interlands heb mogen spelen voor Oranje'

16-11-2022 08:14
8

Urby Emanuelson speelde in zijn interlandcarrière zeventien wedstrijden voor het Nederlands elftal, maar een eindtoernooi maakte hij niet mee. Bondscoach Bert van Marwijk nam hem niet mee naar het EK van 2012. Toch kijkt Emanuelson met een goed gevoel terug op zijn periode bij Oranje.

"Op dat moment baal je wel even, zeker omdat je in de kwalificatie best vaak bij bent geweest", vertelt Emanuelson aan VoetbalPrimeur. "Van alle toernooien had ik er daar wel bij kunnen zijn, ook omdat ik bij AC Milan goed speelde. Het is dan een klap als dat niet zo is en je hebt er in het begin wel moeite mee. Ik ging vervolgens op vakantie naar Ibiza."

Emanuelson debuteerde als speler van Ajax in de selectie van het Nederlands elftal. Dat was in 2005. Hij debuteerde een jaar later tegen Ierland. "Natuurlijk trots, omdat het altijd mooi is om voor je land uit te komen. Het was met ups and downs en jammer genoeg heb ik geen eindtoernooi gespeeld, maar ik ben trots dat ik zeventien interlands heb mogen spelen."

De WK-selectie van bondscoach Louis van Gaal noemt Emanuelson 'best logisch'. "Gezien de werkwijze van Van Gaal, die altijd vasthoudt aan een vaste kern. Xavi Simons en Jeremie Frimpong zijn verrassingen. Je ziet dat Van Gaal altijd jong talent de kans geeft en soms is het goed om de onbevangenheid in de selectie te hebben. Simons heeft maling aan tegen wie hij speelt en waar, dat kan een wapen zijn."