Onderzoek naar seizoen 2013/14: minimaal 110 wedstrijden vervalst
Maar liefst 460 duels gelinkt aan corruptie

Onderzoek naar seizoen 2013/14: minimaal 110 wedstrijden vervalst

03-06-2014 16:31
3

Matchfixing is en blijft een levensgroot gevaar voor de voetbalwereld. Na onderzoek blijkt dat er over het seizoen 2013/14 liefst 460 Europese voetbalwedstrijden moeten worden gelinkt aan corruptie.

Het is niet met zekerheid vast te stellen dat alle 460 duels in de Europese competities zijn beïnvloed, maar over 110 van die wedstrijden bestaat volgens Europarlementslid Marc Tarabella en onderzoeksorgaan Federbet geen enkele twijfel. "Het is een zware besmetting van de sport op alle niveaus", aldus Tarabella in Het Nieuwsblad.

Volgens de Belg is het een groot probleem dat juridische vervolging voor dit soort zaken bijna niet voorkomt. Hij ziet dat de corruptie zich uitbreidt en dat onder meer de eerste en tweede divisies van topcompetities als de Italiaanse, Franse, Portugese en Nederlandse betrokken zijn, net als wedstrijden in de Champions League en de Europa League.  Kleinere voetballanden als Zweden, Bulgarije en Tsjechië hebben ook last van het fenomeen.

In de wereld van de sportweddenschappen gaat jaarlijks 500 miljard dollar om. Daarvan is naar schatting tien procent afkomstig van criminelen.