VP's Elftal van de Week: twee Ajacieden, twee Heraclieden en belangrijke Botteghin

VP's Elftal van de Week: twee Ajacieden, twee Heraclieden en belangrijke Botteghin

06-02-2017 10:00
10

Koploper Feyenoord en achtervolgers Ajax en PSV boekten in speelronde 21 van de Eredivisie wéér een overwinning. Vier spelers uit de top-drie vinden we terug in het Elftal van de week van VoetbalPrimeur. Ook speciale aandacht voor Heracles Almelo, dat een imponerende overwinning uit het vuur sleepte bij Willem II. 

David Jensen (FC Utrecht)
De Deen keepte een dijk van een wedstrijd tegen sc Heerenveen. Dankzij een aantal prima reddingen van Jensen hield FC Utrecht het doel schoon, won het met 1-0 en klom het op de Eredivisie-ranglijst op naar de vierde plaats. 

Jetro Willems (PSV)
Hij werd zelfs even met Lionel Messi vergeleken na zijn twee solo-goals in Alkmaar. De dit seizoen zo vaak bekritiseerde Willems maakte het verschil tegen AZ (2-4 winst) en liet weer eens zien dat hij misschien meer aanvaller is dan verdediger. 

Eric Botteghin (Feyenoord)
Blok beton van Feyenoord. Onverzettelijk en onpasseerbaar in de achterhoede, zondag ook belangrijk voor het vijandelijke doel. Botteghin tekende in de slotfase van het uitduel met FC Twente voor de belangrijke openingstreffer. Feyenoord won uiteindelijk met 0-2 in Enschede en is weer een stapje dichterbij de eerste landstitel sinds 1999. 

Frederic Ananou (Roda JC)
Eén van de vele onbekende soldaten uit het vreemdelingenlegioen dat Roda JC heet. Ananou - negentien jaar jong - maakte tegen Ajax een sterke, solide indruk. Kasper Dolberg zat bij de Duitser met Togolese roots in de pocket. 

Joël Veltman (Ajax)
Veel Ajacieden en voetbalfans twijfelen regelmatig aan het feit of Veltman wel een geschikte rechtsback is voor Ajax. De  Oranje-international heeft inderdaad niet de felle tackle van concurrent Kenny Tete. Veltman compenseert dat met spelintelligentie en voetballend vermogen. Tegen Roda JC was hij amper op een fout te betrappen. Hij was de beste Ajacied van het veld. 

Peter van Ooijen (Heracles Almelo)
Eeuwige discussie bij een kanonskogel vanaf een meter of dertig: wereldgoal op flater van de keeper? Kostas Lamprou had wellicht beter moeten en kunnen anticiperen op het vlammende schot dat Van Ooijen in de tweede helft van Willem II-Heracles Almelo (1-3) op het doel van de Griekse goalie afvuurde. Maar ere wie ere toekomt: wat een fabuleuze treffer. 

Mathias Pogba (Sparta)
De broer van heeft dit seizoen nog geen bijster overtuigende indruk gemaakt in de voorhoede van Sparta. Het spel van Pogba oogde vaak wat onbeholpen. Zondag liet de Fransman zien dat hij in de strijd tegen degradatie - want daarin is Sparta volop beland, na de thuisnederlaag (2-3) tegen PEC Zwolle - wel degelijk van waarde kan en zal zijn. In de slotfase scoorde de invaller twee keer. 

Davy Klaassen (Ajax)
Zo'n zelfkritische speler als Klaassen heeft elk team nodig. Cijfermatig beleeft de aanvoerder van Ajax een fantastisch seizoen. Na 21 speelrondes staat de teller op tien doelpunten. Liefst acht keer maakte Klaassen de openingstreffer namens zijn team. Ajax won met 2-0 bij Roda en Klaassen speelde een van zijn betere wedstrijden van 2016/17. 

Elvis Manu (Go Ahead Eagles)
Na afloop van de wedstrijd ging het vooral over zijn onterechte tweede gele kaart. Een valpartij van Manu in het strafschopgebied van NEC werd door arbiter Björn Kuipers bestraft. De hoofdrolspeler in kwestie was vijftig minuten eerder verantwoordelijk voor hét hoogtepunt van de wedstrijd. Na een zeer fraaie solo tekende Manu voor de 0-1. 

Fred Friday (AZ)
Omdat Wout Weghorst geschorst was en Robert Mühren afgelopen week zijn koffers pakte, was daar plots Friday in de spits bij AZ. De Nigeriaan stelde met twee prima doelpunten niet teleur tijdens het thuisduel met PSV (2-4). 

Brandley Kuwas (Heracles Almelo)
1-0 achter bij rust met slechts tien man op het veld. Tóch slaagde Heracles er op bezoek bij Willem II alsnog in om te winnen. Dat had vooral te maken met het onthutsend slechte optreden van de Tilburgers en de wonderschone gelijkmaker van Van Ooijen. De credits moeten echter ook naar Kuwas, die zich een slag in de rondte werkte en erg belangrijk was voor zijn team.