'Conflict dreigt in Premier League: zes grote clubs willen meer geld zien'

'Conflict dreigt in Premier League: zes grote clubs willen meer geld zien'

28-09-2017 19:33
48

In de Premier League dreigt er een conflict te ontstaan tussen het gros van de clubs en de zogenaamde Big Six. Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool en Tottenham Hotspur willen dat een van percentage van de opbrengsten uit buitenlandse tv-deals wordt verdeeld op basis van de positie op de ranglijst. 

De topclubs zijn van mening dat zíj er voor zorgen dat de Premier League in het buitenland immens populair is. Clubs als Liverpool en Manchester United hebben bijvoorbeeld tientallen miljoenen fans in Azië. Daarom vinden zij ook dat ze meer recht hebben op de miljoenen die binnenstromen uit verre oorden. 

Nu is het nog zo dat een groot deel van de opbrengsten uit buitenlandse tv-deals gelijk wordt verdeeld. Alle twintig clubs krijgen een vast deel. De topclubs zien liever dat de verdeling gaat plaatsvinden op basis van de ranglijst. 

Engelse media weten dat er momenteel negen clubs zijn die dit voorstel steunen. Naast de Big Six gaat het om Leicester City, West Ham United en Everton. Elf ploegen zijn tegenstander. Zij vrezen ettelijke miljoenen mis te lopen. Voorbeeld: wanneer de voorgestelde opzet afgelopen jaar al van kracht was geweest, dan had degradant Sunderland zo'n 20 miljoen euro mínder aan tv-geld geïncasseerd.