Kroatië beëindigt Russisch sprookje na zinderend slot en gaat naar halve finale

07-07-2018 22:50
70

Kroatië heeft zich ten koste van Rusland geplaatst voor de halve finale van het WK 2018. Na twee treffers in de verlenging waren er penalty's nodig om voor de beslissing te zorgen. Ivan Rakitic maakte een einde aan het Russische sprookje.

De openingsfase in Sochi was vermakelijk. Binnen een paar minuten kreeg zowel Rusland als Kroatië een kans op een snelle goal. Na een halfuur werd het 1-0 voor WK-revelatie Rusland, dat in de achtste finale zo verraste door Spanje naar huis te sturen. Denis Cheryshev, in de voorgaande vier duels al drie keer trefzeker, kreeg de bal voor zijn linkervoet en krulde fenomenaal binnen.

Heel lang kon het thuisland niet genieten van die treffer. Binnen acht minuten stond het namelijk weer gelijk. Mario Mandzukic ontsnapte op links en zijn voorzet belandde op het voorhoofd van collega-spits Andrej Kramaric. Hij kon simpel binnenkoppen.

In de tweede helft, die een stuk minder vermakelijk was, kwam de grootste kans op naam van Ivan Perisic. De vleugelaanvaller schoot vanaf een meter of tien vol op de binnenkant van de paal. Kroatië kreeg meer kansen, onder meer via Luka Modric, maar Igor Akinfeev hield zijn doel schoon tot diep in blessuretijd schoon.

Na tien minuten in de eerste helft van de verlenging leek het alsnog miste gaan voor Rusland, dat zich eigenlijk louter beperkte tot verdedigen. Een corner van Modric belandde op het hoofd van Vida en de verdediger kopte, met enige fortuin, raak. Bij de eerste paal viel de bal binnen.

Diverse Kroaten konden in de absolute slotfase nog amper op hun benen staan en dat brak ze op: rechtsback Mario Fernandes kon in de 115e minuut (!) geheel vrijstaand binnenkoppen uit een vrije trap.

In de penaltyserie werd de ene na de andere penalty gemist. De inzetten van onder meer Fjodor Smolov, Mateo Kovacic en Fernandes werden gekeerd of gingen mis. Ivan Rakitic haalde uiteindelijk de trekker over.

In de halve finale speelt Kroatië volgende week tegen Engeland, dat eerder op de dag won van Zweden (2-0). De andere halve finale gaat tussen Frankrijk en België.