Dessers maakt rampweek Ajax compleet en onderstreept status Heracles

23-02-2020 18:38
442

Voor het derde seizoen op rij heeft Ajax een nederlaag geleden bij Heracles Almelo. Cyriel Dessers kroonde zich in de slotfase tot matchwinner in Erve Asito: 1-0.

Ajax had zondag in Almelo de kans om de Europa League-kater van afgelopen donderdag (2-0 verlies bij Getafe) enigszins weg te spoelen, maar moest dat doen zonder Hakim Ziyech. De spelmaker was niet wedstrijdfit en bleef achter in Amsterdam. Erik ten Hag had wel een basisplek ingeruimd voor Perr Schuurs, Ryan Gravenberch en Klaas Jan Huntelaar.

Zoals verwacht had Ajax veel balbezit, maar grote kansen werden nauwelijks gecreëerd door de slordige Amsterdammers. Gravenberch was in de openingsfase wel dichtbij, maar zijn poging werd van de lijn gehaald. Tegen het einde van de eerste helft ramde Donny van de Beek de bal tegen de lat. Aan de andere kant wist Dessers niet te profiteren van een slippertje van Schuurs.

Op slag van rust beklaagde Ajax zich bij de scheidsrechter Pol van Boekel, nadat Heracles-stopper Maximilian Rossmann een terugspeelbal helemaal verkeerd raakte en doelman Janis Blaswich de bal wegtikte onder de lat. Van Boekel zag er echter niets fouts in.

In de rust besloot Ten Hag zijn controleur Lisandro Martínez te wisselen voor Carel Eiting en hoewel de middenvelder een goede indruk maakte, sorteerde het nauwelijks effect. Het spel van Ajax bleef stroperig. Ook het debuut van de Braziliaanse aanvaller Danilo Pereira, die inviel voor de zwakke Ryan Babel, leverde weinig op.

Uit het niets viel uiteindelijk tóch een doelpunt in Almelo. Dessers zette Daley Blind opzij en joeg de bal in één keer binnen: 1-0. Een slotoffensief van Ajax lag voor de hand, maar na de openingstreffer bleef Heracles de bovenliggende partij en was het zeer gevaarlijk in de tegenstoot. Een doelpunt viel er uiteindelijk niet meer in Almelo, waardoor Heracles de absolute angstgegner van Ajax blijft.