Ajax-fans mogen hopen: "Wij denken sneller naar een volle Arena te kunnen"

25-06-2020 14:16 Laatste update: 14:40
60

De Johan Cruijff Arena heeft goede hoop dat Ajax spoediger het stadion kan openstellen voor alle fans. Innovatiemanager Henk van Raan zegt in gesprek met VoetbalPrimeur dat er de komende periode toegewerkt gaat worden naar een volle Arena.

Danny Vos
AMSTERDAM

"Ajax wil zo snel mogelijk naar normaal. Dat willen wij en de fans ook. Net als alle andere clubs. De weg daarnaartoe, daar zijn we nu over in gesprek", aldus Van Raan. Het is nog niet bekend hoeveel fans Ajax in september kan toelaten. De club heeft inmiddels al zo'n 40.000 seizoenkaarten verkocht. "Maar dat er meerdere mogelijkheden zijn is ons wel duidelijk. Als je ziet welke technologie beschikbaar is, dan denken wij dat we sneller naar een volle Arena kunnen. Maar dat moeten we wel in overleg doen."

Van Raan wil iedereen bij die gesprekken betrekken. Ajax, de fans en ook de autoriteiten. De Johan Cruijff Arena hoopt snel een proef te kunnen draaien met grote groepen fans. De supportersvereniging hoopt op 20.000 man in de voorbereiding en misschien wel 40.000 fans bij de start van de Eredivisie. "We willen graag experimenteren voordat de competitie start", aldus Van Raan.

De Arena gaat onder meer de route van fans van deur-tot-deur in kaart brengen, zodat men het stadion zo efficiënt mogelijk kan openstellen. "Wij zien het uiteindelijk als een investering om zo snel mogelijk tot normaal te komen. Dit hoort er gewoon bij. Zonder dergelijke proeven kom je nooit tot een vol huis."

Van Raan doet ondertussen een beroep op de Ajax-fans om de maatregelen te blijven volgen. "Iedereen heeft wel in de gaten dat als we het goed doen, er meer mag. We verwachten dat iedereen zich aan de regels houdt, zodat we snel naar een vol huis kunnen", aldus de innovatiemanager. Dat betekent dus ook dat fans ingetogen hun club moeten supporten. Zingen is bij de herstart van de Eredivisie verboden. "Ik wil ook altijd juichen als Ajax scoort, en wat dit met de supporters gaat doen, weten wij ook niet. Maar als je het goed doet, en als je je aan de regels houdt, dan beloont de overheid met verruiming van de regels."