HSV blameert zich, Heidenheim tegen Klaassen en de zijnen, Stuttgart promoveert

28-06-2020 17:22 Laatste update: 18:57
75

Eén dag na de laatste Bundesliga-speelronde is ook het reguliere Tweede Bundesliga-seizoen ten einde gekomen. Werder Bremen greep zaterdag op miraculeuze wijze plek 16 en zal in de play-offs om promotie/degradatie 1. FC Heidenheim treffen: VfB Stuttgart verzekerde zich van plek 2 en is na kampioen Arminia Bielefeld de tweede rechtstreekse promovendus.

Heidenheim had in speelronde 33 in de allerlaatste seconden van Hamburger SV gewonnen en begon daardoor op pole position aan de laatste speeldag. De stuntploeg moest echter op bezoek bij Arminia Bielefeld en kreeg geen poot aan de grond tegen de lijstaanvoerder. Na een kwartier spelen stond het al 2-0 voor de kampioen: topscorer Fabian Klos liep na een corner de eerste treffer van de middag binnen, Andreas Voglsammer verdubbelde de marge met een fraaie krul. Direct na rust verloor Heidenheim de bal op het middenveld: de thuisploeg schakelde razendsnel om, Jonathan Clauss kon de 3-0 binnenschuiven en de wedstrijd was definitief beslist.

HSV had aan één punt tegen middenmoter SV Sandhausen genoeg om alsnog de play-offs te halen, maar zakte in eigen huis volledig door het ijs. Met name Rick van Drongelen beleefde een dramatische eerste helft: de Zeeuw opende de score met een eigen doelpunt, hief buitenspel op waardoor Kevin Behrens voor 0-2 kon zorgen én viel uit met een ogenschijnlijk zware blessure. HSV kreeg in de tweede helft nog nieuwe hoop na een cadeau gegeven penalty: Aaron Hunt vond de kruising en bracht de spanning weer terug. Een herrijzenis zou er echter niet meer komen: via Behrens, oude Roda JC-bekende Mario Engels en aanvoerder Dennis Diekmeier werd het zelfs 1-5.

Heidenheim mag ondanks zijn duidelijke nederlaag dus nog steeds van Bundesliga-voetbal dromen. Stuttgart was al voor 99 procent zeker van promotie en is na één jaar terug op het hoogste niveau. De laatste wedstrijd van het seizoen werd echter een anticlimax voor Die Schwaben. Thuis tegen SV Darmstadt 98 speelde het ruim twintig minuten met één man meer – rood voor ex-NEC'er Victor Pálsson – maar werd er met 1-3 verloren. De treffer voor Stuttgart werd binnen gegleden door de 34-jarige Mario Gómez, die zijn afscheidsduel opfleurde met een doelpunt én promotie.