'Big Six bespreekt Premier League-revolutie: minder clubs, geen League Cup meer'

'Big Six bespreekt Premier League-revolutie: minder clubs, geen League Cup meer'

12-10-2020 13:17
36

Manchester United en Liverpool hopen een revolutie in het Engelse voetbal te ontketenen. Volgens The Telegraph willen ze het aantal Premier League-clubs terugbrengen van twintig naar achttien.

De twee traditionele topclubs hebben volgens The Telegraph al informele gesprekken gevoerd met Manchester City, Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur: de overige leden van de zogeheten Big Six. Ook het schrappen van de League Cup en de Community Shield – de traditionele openingswedstrijd tussen de landskampioen en de FA Cup-winnaar – zijn onderwerp van gesprek.

Ook wil men de huidige promotie-/degradatieregeling op de schop gooien. Op dit moment degraderen de nummers achttien, negentien en twintig uit de Premier League: volgens de nieuwe plannen zouden de nummers zeventien en achttien direct degraderen en zou de nummer zestien zichzelf mogen redden in play-offs met de Championship-clubs.

De kloof tussen de Premier League en de lagere divisies zou hierdoor groter kunnen worden, maar de topclubs zijn bereid om de overige clubs financieel te steunen: in ruil voor een pakket van 275 miljoen euro kunnen de clubs uit het Championship, de League One en de League Two overeind geholpen worden. Of de Premier League akkoord zal gaan met de plannen van Manchester United en Liverpool, moet nog afwachten. Gevreesd wordt voor een machtsovername van de grote clubs.