Vitesse mag voor even genieten van koppositie, Ajax krijgt kans om uit te lopen

21-11-2020 21:48
51

Vitesse sluit de Eredivisie-zaterdag af als koploper, maar moet vrezen dat het zondag weer ingehaald wordt door Ajax. De Arnhemmers hadden eind september bij Ajax verloren, wonnen vervolgens vijf keer op rij en zagen die serie eindigen tegen FC Groningen.

Dat FC Groningen na een half uur spelen de leiding nam, kwam uit de lucht vallen. Matus Bero had namens Vitesse op de lat geschoten en daarmee voor het enige doelgevaar tot dusver gezorgd. Patarick Joosten probeerde het echter eens van grote afstand en verraste Remko Pasveer: 1-0 voor FC Groningen.

Die tegentreffer kwam hard aan bij Vitesse en FC Groningen leek eventjes door te kunnen drukken. Op slag van rust werd het echter opeens gelijk: Oussama Tannane verraste de verdediging met een snel genomen vrije trap, de bal bleef in de zestien meter hangen en Loïs Openda schoot de 1-1 binnen. Ook in de tweede helft waren kansen schaars, maar Armando Broja kreeg opeens een levensgrote mogelijkheid op 1-2: de Albaniër omzeilde Sergio Padt na een prima solo door de as, maar miste vervolgens voor open doel.

In het restant van de wedstrijd leken beide teams zich te verzoenen met een 1-1 gelijkspel. Tannane probeerde het met een reeks vrije trappen van grote afstand, die echter niets opleverden voor Vitesse. Mo El Hankouri dook nog één keer voor Pasveer op, maar kon FC Groningen ook niet aan de overwinning helpen.

Vitesse komt op 22 punten en is de komende uren in zijn eentje koploper van de Eredivisie: Ajax kan echter uitlopen als het zondag wint van Heracles Almelo. FC Groningen komt op veertien punten en handhaaft zich in de Eredivisie-subtop.