'Onana mag niet meetrainen bij Ajax, maar in principe ook geen salaris ontvangen'

05-02-2021 18:07 Laatste update: 07-02-2021 10:21
254

Andre Onana komt nog goed weg met een schorsing van één jaar. Dat zegt wielerjournalist en voormalig wielrenner Thijs Zonneveld van het Algemeen Dagblad tegen VoetbalPrimeur. 

Onana moet twaalf maanden toekijken omdat hij per ongeluk het middel Furosemide genomen heeft. Dat is een vochtafdrijvend middel waarmee andere verboden middelen minder makkelijk getraceerd kunnen worden. Onana had hoofdpijn en dacht een paracetemol te nemen, in werkelijkheid bleek het een tabletje van zijn vrouw te zijn. Zij kreeg Furosemide voorgeschreven omdat ze na haar zwangerschap vocht vasthield. In het verleden zijn onder meer wielrenners, atleten en voetballers betrapt op het gebruik van Furosemide.

Wedden

Meer odds

"Ik vind het balen, omdat Onana een goede keeper is", reageert Zonneveld tegenover deze website. "Maar als ik er professioneel naar kijk als journalist en met m'n achtergrond als jurist, dan is dit een volkomen logische straf voor een dopingovertreding die Onana begaan heeft."

Normaal gesproken worden sporters langer gestraft. Maar omdat Onana aantoonbaar een fout heeft gemaakt en de UEFA dit ook erkent, hoeft de Ajax-doelman vooralsnog 'maar' een schorsing van één jaar uit te zitten. Dit heeft ook juridische consequenties. "Hoe moet je jezelf een jaar lang fit houden? Dat wordt dan individueel trainen", zegt Zonneveld.

"Hij mag niet meetrainen, maar in principe ook geen salaris ontvangen. Er zitten vaak clausules in contracten. Als een speler op doping wordt betrapt en door zijn eigen fout van geen enkele waarde is voor Ajax, hoeven ze hem ook niet te betalen. Vooralsnog staat Ajax achter Onana, maar je kunt het niet uitsluiten. Wielrenners worden door clausules in contracten vaak niet doorbetaald."