'Nu kan Feyenoord sowieso 8, 9 miljoen euro bijschrijven, of ze doorgaan of niet'

01-10-2021 09:22
91

Feyenoord overwinterde in 2014/2015 voor het laatst in Europa, maar ligt op koers om dat opnieuw te doen. De Stadionclub won donderdag met 2-1 van Slavia Praag en heeft na twee Conference League-rondes de leiding genomen in zijn poule: dat kan vooral in financieel opzicht goed nieuws betekenen, vertelt RTV Rijnmond-journalist Sinclair Bischop aan VoetbalPrimeur.

Tygo van Marion
ROTTERDAM

Het halen van de poulefase was al bittere noodzaak voor Feyenoord. "In uitwedstrijden (Feyenoord reisde af naar Kosovo, Zwitserland en Zweden, red.) moet je natuurlijk met vervoer erheen. Feyenoord heeft een eigen charter: dan betaal je voor zo'n vliegtuig dat je afhuurt meer dan een ton." Daarbij moest Feyenoord zijn drie thuiswedstrijden tegen niet bepaald aansprekende tegenstanders afwerken in een niet helemaal gevulde Kuip. "Je verdient natuurlijk nauwelijks geld. Dat is ook de reden dat ze hebben gezegd: we gaan helemaal geen bonus aan Dick Advocaat geven", doelt Bischop over de bonus waarover Feyenoord en de oud-trainer steggelden.

De kassa is pas gaan rinkelen toen Feyenoord drie voorrondes had overleefd. "Dan krijg je ook die vaste fee en heb je ook drie gegarandeerde thuiswedstrijden. In die voorrondes moet je dat zelf bekostigen. Als je dan onverhoopt wordt uitgeschakeld, dan heeft het Europese voetbal je alleen maar geld gekost", legt de Feyenoord-watcher uit. "Nu kan Feyenoord al met al sowieso, of Feyenoord nu doorgaat of niet, wel rond de acht, negen miljoen euro bij gaan schrijven."

De Rotterdammers kampen echter met een flinke aftrekpost. De UEFA heeft al meerdere boetes uitgedeeld, nadat fans vuurwerk afstaken en stadiontrappen blokkeerden. "Feyenoord zal wel denken: als we ál die boetes uiteindelijk niet hadden hoeven betalen, hadden we misschien een mooie spits gehad... Maar ja: bij Feyenoord denken ze er niet zo over, maar die sfeer vooraf zorgt er misschien wel voor dat zo'n tegenstander uiteindelijk onder de indruk raakt."

Voor app-gebruikers: check de YouTube-video hieronder!