Kroes opgelucht na terugkeer bij Ajax: 'Werd toch anders opgevat door RvC'

Kroes opgelucht na terugkeer bij Ajax: 'Werd toch anders opgevat door RvC'

26 april - 07:33 Laatste update: 07:41
59

Alex Kroes is opgelucht dat hij na alle ophef zijn werk bij Ajax weer heeft kunnen hervatten. In gesprek met de NOS geeft hij aan dat hij zijn rol, van technisch directeur in plaats van algemeen directeur, niet als degradatie ervaart en benadrukt nogmaals dat zijn intenties nooit verkeerd zijn geweest.

Kroes geeft aan geen moeite te hebben met de 'degradatie' van algemeen directeur naar technisch directeur. "In de situatie waar we nu inzitten ben ik heel blij. Als CEO had ik ongelofelijk veel energie om de club te helpen en dat heb ik als technisch directeur nu ook. Het klinkt misschien cliché, maar Ajax moet weer Ajax worden. Ik heb een domme actie gehad in juni, waar uiteindelijk het AFM zijn oordeel over moet vellen. Dat wachten we rustig af en ik ben heel blij dat ik nu gewoon door kan. Mensen proberen me allerlei kanten op te duwen, maar ik ben heel blij, punt. En ik hoop iedereen met mij, maar dat gevoel heb ik wel."

De bestuurder geeft aan blij te zijn met de initiatieven vanuit mensen die vonden dat hij terug moest keren. "Op het moment dat mij verteld werd dat er mogelijk voorwetenschap was, toen heb ik gezegd: laten we samen naar het AFM gaan. Laat hen gelijk oordelen over wat er gebeurd is, want mijn intenties zijn nooit verkeerd geweest. Maar dat was in het begin toch anders opgevat door de RvC."

"Sindsdien heb ik geprobeerd de info zo snel mogelijk bij het AFM te krijgen, en met juristen gesproken", vervolgt Kroes. "Daarna heb ik geprobeerd de dialoog aan te houden met de RvC, om te kijken of we toch tot iets konden komen. In de afgelopen dagen is dat in een stroomversnelling terechtgekomen en daar ben ik heel blij mee."

Sinds Kroes weer concreet met de RvC om de tafel ging, had hij er een goed gevoel bij. "Ik heb daar vanaf minuut één heel flexibel ingezeten en gezegd dat als het AFM vindt dat ik een fout heb gemaakt, ik alle consequenties naar me toe trek. Ik heb vanaf het begin gezegd: Ajax moet vooruit, en als jullie nog steeds vinden dat ik daar de man voor ben, laat me het dan alsjeblieft doen", aldus Kroes, die direct is begonnen. "Ik heb vandaag gezeten met Marijn (Beuker, red.), morgen zit ik met Kelvin (De Lang, red.). We pakken de dingen heel snel op, en dan moeten ze me ook nog een beetje bijpraten, van wat er de afgelopen periode allemaal is gebeurd zonder mij."