NAC-hooligans betrokken bij rellen in Oostende: Echte losers
"Ik zag de haat in hun ogen en ben daarom maar snel teruggekeerd"

NAC-hooligans betrokken bij rellen in Oostende: "Echte losers"

07-02-2014 13:15
5

Een groep supporters van NAC Breda verstoorde woensdagavond het Belgische bekerduel tussen Oostende en Lokeren. Na een afgekeurd doelpunt van de thuisploeg braken er rellen uit, toen Oostende-fans met bier gooiden. De Lokerse aanhangers wilden hun gram halen en onder dat deel van het publiek bevonden zich ook bevriende NAC-fans. Oostende-voorzitter Marc Coucke ging in een reactie op televisie los. "Echte losers."

Ruim veertig NAC-supporters waren in Oostende, meldt Omroep Brabant. Een aantal van hen had een stadionverbod. De Bredase groep onderhoudt een warme band met Lokeren en dat leidde al vaker tot ongeregeldheden. In juli vorig jaar werd een duel van NAC in Leuven verboden, omdat de Belgische autoriteiten meenden dat NAC-aanhangers betrokken waren bij rellen rond duels van Lokeren.

Oostende -preses Coucke reageerde donderdag vol onbegrip in het tv-programma Reyers Laat. "Het is enorm vreemd, rellen tijdens Oostende-Lokeren. Blijkbaar waren er mensen naar Oostende afgezakt om nog eens 'ouderwets' te doen. Echte losers. Ik heb vandaag rapporten van de politie gekregen en daarin gelezen dat 43 Nederlanders opgepakt zijn. Die stonden bij Lokeren. Dat ze onder elkaar wat gaan vechten in Breda of zo."

"Vechten tegen een virtuele poort"

"Het was pure provocatie van hun kant", vervolgt Coucke, die probeerde te sussen. "Terwijl ze voor een laag muurtje stonden waar ze makkelijk over konden springen, begonnen ze te vechten tegen een virtuele poort. Ik zag de haat in hun ogen en ben daarom maar snel teruggekeerd, want ze zouden toch niet luisteren. Het was een gevecht om niets, heel dicht bij onze familietribune waar ik wenende kindjes zag zitten."

Coucke wijst niet alleen met de beschuldigende vinger naar de relschoppers, maar ook naar de eigen stewards. "Toen met bier gegooid werd, hebben ze niet alert genoeg gereageerd. Een aantal stewards was te veel aan het supporteren, terwijl ze met hun rug naar het veld hadden moeten staan en de supporters die bier gooiden tot rust hadden moeten aanmanen."

Komst Nederlandse hooligans was bekend

Jo Vanhecke van de Voetbalcel Binnenlandse Zaken bevestigt dat een deel van de Nederlandse bezoekers een stadionverbod hebben. "We wisten ook dat ze gingen komen", zegt hij tegen Sporza. "We hebben ze zelfs begeleid. Het was de bedoeling om in te grijpen als ze niet over een geldig ticket beschikten. Maar als ze geen stadionverbod in België hebben en over een geldig ticket beschikken, kunnen ze naar ons land komen."