Roda JC bezorgt gemeente financiële kopzorgen: Risico van 23 miljoen
Club klopt mogelijk opnieuw aan bij gemeente voor huurverlaging

Roda JC bezorgt gemeente financiële kopzorgen: "Risico van 23 miljoen"

02-05-2014 14:19
3

De gemeente Kerkrade kan in financieel zwaar weer terechtkomen als Roda JC Kerkrade degradeert uit de Eredivisie. Volgens L1 komt de club dan waarschijnlijk jaarlijks miljoenen tekort.

Als Roda JC degradeert, is de kans groot dat de club opnieuw aanklopt bij de gemeente voor een verlaging of opschorting van de huur voor het stadion. Ruim een jaar geleden kreeg de Limburgse club, die het stadion in 2010 verkocht aan de gemeente, al een flinke huurverlaging.

Roda JC betaalt jaarlijks acht ton aan de gemeente voor de huur van het stadion en heeft nog een lening van 5,8 miljoen euro openstaan. De hypotheeklast van twaalf miljoen euro komt voor de rekening van de gemeente. "Alles bij elkaar opgeteld kom je op een totaal financieel risico van 23 miljoen", loopt GroenLinks-raadslid Andy Rossel tegenover L1 vooruit op de zaken.

Het raadslid vreest dat de inwoners uit de gemeente uiteindelijk moeten opdraaien voor de kosten. Wethouder Dion Schneider vindt echter dat Roda JC eerst zelf een oplossing moet vinden. "Het is duidelijk dat eventuele degradatie het er niet eenvoudiger op maakt, maar het is dan eerst aan de club om de geldzaken op orde te krijgen."