FIFA-topman: WK 2022 niet in Qatar, niemand wil dit op zijn geweten hebben
"Het eerste levensbedreigende incident zou direct leiden tot een rechtszaak"

FIFA-topman: "WK 2022 niet in Qatar, niemand wil dit op zijn geweten hebben"

22-09-2014 10:20
1

Theo Zwanziger rekent erop dat het WK van 2022 niet in Qatar gehouden zal worden. Het bestuurslid van de wereldvoetbalbond FIFA zegt dit maandag in de Duitse krant Bild.

"Persoonlijk geloof ik dat het WK na alle discussie niet in Qatar plaatsvindt", geeft Zwanziger hoop op een ommekeer bij de FIFA. "De artsen zeggen - en dat heb ik ook in een protocol vast laten leggen - dat het voor voetballers niet verantwoord is om daar in de zomer te spelen. Bovendien is het ook voor de fans buiten de stadions veel te heet. Het eerste levensbedreigende incident zou direct leiden tot een rechtszaak. Niemand bij de FIFA wil dat op zijn geweten hebben."

Vanwege de hitte in het land is er al lange tijd onzekerheid over het WK. Er wordt gepleit voor een verhuizing naar de winter, maar van dat plan zijn de Europese competities een fel tegenstander. Verder speelt de situatie rond mensenrechten een rol. Buitenlandse werknemers worden behandeld als slaven en honderden arbeiders vonden al de dood. Tenslotte is er sprake van mogelijke omkoping bij de toewijzing van de organisatie. De verwachting is dat de FIFA in het voorjaar van 2015 een definitieve uitspraak doet.