Eredivisie-specialist profiteert van goedje: Je kunt de boel niet meer bedonderen
"De afstand is nu altijd hetzelfde en dat is makkelijker voor een speler"

Eredivisie-specialist profiteert van goedje: "Je kunt de boel niet meer bedonderen"

29-09-2014 16:14
4

De oplosbare spray die sinds dit seizoen in de Eredivisie wordt gebruikt, is in het voordeel van de veldspelers. Het aantal treffers vanuit vrije trappen is fors toegenomen, becijferde Infostrada.

Van de 191 treffers in de eerste 7 speelrondes in de Eredivisie vielen er 11 uit een directe vrije trap. Een aanzienlijke toename ten opzichte van eerdere seizoenen, stellen de statistici van het bedrijf. De aanleiding voor de hoeveelheid treffers uit vrije trappen lijkt voor de hand liggend: de door arbiters gehanteerde oplosbare spray om de muur van de tegenpartij op afstand te houden. Daardoor kunnen tegenstanders niet meer smokkelen en krijgt de 'specialist' een eerlijke kans om het doel onder vuur te nemen.

Jelle ten Rouwelaar, doelman van NAC Breda, is van mening dat de spray duidelijk invloed heeft. "Je kunt de boel niet meer bedonderen. Vroeger kon je nog wel eens smokkelen. De afstand is nu altijd hetzelfde en dat is makkelijker voor een speler. Voor een keeper is het echter moeilijker", zegt Ten Rouwelaar in gesprek met Metro. "De voetballerij is de afgelopen jaren veel veranderd. Je hebt nu die spray, maar ook de ballen zijn anders. Ze zwabberen meer, waardoor de kans groter is dat ze erin vliegen. Dode spelmomenten zijn steeds belangrijker geworden."