Derby van het Noorden leeft weer: Heerenveen-fans slaan toe in Groningen
Ludieke acties in aanloop naar noordelijke derby

Derby van het Noorden leeft weer: Heerenveen-fans slaan toe in Groningen

06-12-2014 09:48
2

Sinds de terugkeer van SC Cambuur is de Friese derby dé wedstrijd van het jaar voor sc Heerenveen. Toch is men die andere rivaal uit het noorden niet vergeten. Dat bleek vrijdagnacht in Groningen wel.

Zondag staat voor Heerenveen de uitwedstrijd bij FC Groningen op het programma en in het verleden was dat een garantie voor ludieke acties in de dagen voor zo'n noordelijke derby. Die traditie is in de nacht van vrijdag op zaterdag weer eens opgepakt, bleek in de vroege ochtend bij de Euroborg.

Heerenveen-fans sloegen toe door het in oktober onthulde standbeeld van Tonny van Leeuwen blauw en wit te verven. Er hing ook een doek bij het beeld met daarop de tekst 'TvL voor altijd blauw en wit'. Daarmee verwijzen de fans naar het verleden van de Groningen-goalie, die vroeger voor GVAV keepte. De voorloper van FC Groningen speelde ook in het blauw-wit. Er is geen blijvende schade aangericht.

In het verleden vond Anthony Lurling bijvoorbeeld een naaimachine in zijn tuin, omdat hij door Groningen-fans was uitgeroepen tot 'Matennaaier van het Jaar'.