Hoe Daley Blind Duitsland aan de vierde wereldtitel hielp
"Ein sehr, sehr guter spieler. Einer der besten von Holland"

"Hoe Daley Blind Duitsland aan de vierde wereldtitel hielp"

27-12-2014 21:54
6

Niet het Argentinië van Lionel Messi, het Brazilië van Neymar of het Oranje van Arjen Robben werd afgelopen zomer wereldkampioen, maar het Duitse collectief van Joachim Löw. Een echte uitblinker was er niet bij 'die Mannschaft', vinden de video-analisten van de Duitse equipe zelf ook.

In een zeldzaam openhartig gesprek met De Correspondent vertellen de twee analisten over het succes van Duitsland. "Ik heb zelfs een idee voor een kop boven je stuk: Hoe Daley Blind de Duitsers aan de wereldtitel hielp", trappen ze af. De mannen bij de bond ontwikkelden een app die spelers op hun telefoon konden gebruiken. Op de app, die veel werd gebruikt, zagen de internationals beelden van allerlei voetbalmomenten, relatief vaak uit de Eredivisie. "Want daar zijn vaak creatieve oplossingen voor voetbalproblemen te zien."

Onder meer de topper Ajax-PSV werd behandeld, maar daar waren de Duitsers op een gegeven moment wel klaar mee. "Dan denken de spelers: dit weet ik al, laat maar zitten. En dan leren ze niet meer", zegt analist Christofer Clemens. Op zoek naar nieuw materiaal stuitte hij op een actie van Daley Blind tijdens het jeugd-EK in Israël in juni 2013, in een wedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Duitsland. Clemens raakt opgewonden en begint sneller en harder te praten: "Ein sehr, sehr guter spieler. Einer der besten von Holland", stelt hij, onder de indruk van belangrijke details als zijn loopacties, kleine passjes, stapjes naar rechts.

Het Duitse elftal kreeg de beelden van Blind te zien voor de kwartfinale tegen Frankrijk, een team dat de nodige één-tweetjes maakt. En Blind verdedigde zo'n actie in 2013 geweldig: hij liep niet alleen direct met de passende Duitse speler mee, hij bleef die speler ook tot het laatste moment volgen. Of het hielp? "Jazeker", zegt Clemens, die zag hoe vooral Sami Khedira erin slaagde om Paul Pogba, Mathieu Valbuena en Karim Benzema te beteugelen.

Het laten zien van de actie van Blind bleek zo succesvol, dat de technische staf besloot om het bewuste moment ook voor de halve finale en de finale toonde, mede omdat de één-twee ook veel voorkomt in de Braziliaanse en Argentijnse voetbalcultuur. 'En zo hielp Daley Blind de Duitsers naar hun historische vierde wereldtitel', aldus De Correspondent, waar de actie van Blind te bekijken is