'KNVB heeft goede redenen om ADO-eigenaar te verdenken van witwassen'
"De overname van ADO wordt een fiasco"

'KNVB heeft goede redenen om ADO-eigenaar te verdenken van witwassen'

10-03-2015 10:18
1

ADO Den Haag werd ruim een maand geleden definitief overgenomen door Hui Wang, eigenaar van het Chinese bedrijf United Vansen. De KNVB overweegt nu een onderzoek in te stellen naar het sportmarketingbedrijf.

Vlak voor het 110-jarig jubileum van de Haagse club werd de deal, na maandenlang getouwtrek, definitief beklonken. Mark van der Kallen, de ex-eigenaar van ADO, overhandigde zijn aandelen aan Wang voor een som van zo'n acht miljoen euro.

Maar de KNVB overweegt een maand later een onderzoek te starten om zodoende aan het licht krijgen of de overname van ADO Den Haag een voorbeeld is van een witwaspraktijk. Dat meldt Omroep West. Ook werd verteld dat er na de overname nog geen cent is overgemaakt voor de investeringen. Wang beloofde namelijk ook een zak geld te stoppen in de organisatie.

Onno Hansum, ADO-watcher van eerdergenoemd medium, meldt Maarten Fontein te hebben gesproken. Fontein stapte vorige week plotseling op, nadat er vanuit China een waslijst aan vreemde eisen kwam. Zo zou Fontein niet met de media mogen praten en ook statements plaatsen op de website van ADO Den Haag werd niet toegestaan. Hansum legde hem de volgende stelling voor: 'De overname van ADO wordt een ...', en Fontein antwoordde duidelijk: 'Fiasco'.

United Vansen werd in 2008 opgericht en groeide in een razend tempo. Zo is het Chinese sportmarketingbedrijf mede-organisator van bijvoorbeeld de ceremonies van de Olympische Spelen en de Franse- en Italiaanse Supercups in China.