Feyenoord spaart Heerenveen na historische helft in Friesland

18-10-2015 16:22
18

Feyenoord heeft zondag een historische prestatie geleverd op bezoek bij sc Heerenveen. Na één helft stond een 0-5 stand op het scorebord, waarna de Friezen verder gezichtsverlies voorkwamen: 2-5.

Was Feyenoord zo goed of was Heerenveen zo slecht? Die vraag drong na 45 minuten voetballen in het Abe Lenstra Stadion op. Vorig seizoen wisten de bezoekers uit Rotterdam niet te winnen in Heerenveen, maar zondag was alles anders. Feyenoord schoot uit de startblokken en kwam al na acht minuten op voorsprong met dank aan Dirk Kuyt en Simon Gustafson. De aanvaller rondde uitstekend voorbereidend werk van de middenvelder af: 1-0.

De Rotterdamse openingstreffer was het begin van een ongekende doelpuntenregen. Michiel Kramer, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Colin Kazim-Richards, maakte de 2-0 op aangeven van opnieuw Gustafson, waarna de Zweed zelf voor de 0-3 tekende. Kuyt scoorde in de slotfase van de eerste helft nog eens twee keer. Een 0-5 stand na 39 minuten was het resultaat, een historische prestatie.

Het kwam tot nu toe immers slechts één keer eerder voor dat een ploeg in de Eredivisie zo snel op zo'n grote voorsprong stond. Vitesse had op 1 november 1996 34 minuten nodig om tot die voorsprong te komen. Giovanni van Bronckhorst zal daardoor in de rust weinig reden tot klagen hebben gehad, maar de trainer slaagde er niet in om zijn spelers hongerig te houden. In de tweede helft haalde Feyenoord de voet van het gaspedaal, waardoor het tamme Heerenveen de eer kon redden.

Henk Veerman redde na 59 minuten de eer voor de Friese thuisclub en scoorde tien minuten ook de 2-5. Totaal onnodige doelpunten voor Feyenoord, dat daar echter niet wakker zal liggen. De Rotterdammers gaan door de klinkende zege weer aan kop in de Eredivisie, naast Ajax. De twee lijstaanvoerders hebben na negen wedstrijden 22 punten.