Uitzonderlijke PSV-contracten met artikel over doping, drugs en gokken

Uitzonderlijke PSV-contracten met artikel over doping, drugs en gokken

29-01-2016 08:42
14

PSV heeft in de contracten van de spelers opgenomen hoe te handelen als zij worden benaderd om wedstrijden te manipuleren. Dat vertelt technisch manager Marcel Brands tegen Metro.

"Wij hebben een artikel in de spelersovereenkomst laten opnemen dat gaat over doping, drugs en gokken", verduidelijkt Brands. "Als een speler wordt benaderd moet hij het de club meteen laten weten. Verder mogen spelers niet gokken op wedstrijden van PSV en wedstrijden in de Nederlandse competitie." Dat PSV dat doet is vrij uitzonderlijk, meldt Danny Hesp, voorzitter van de VVCS.

Volgens onderzoeker Ben van Rompuy loopt een club als PSV evenwel het meeste risico. "Matchfixers zoeken duels uit waarop sowieso al veel wordt gewed, dan is voor hen het risico het kleinst", laat hij weten. Toch heeft Brands nooit iets gemerkt van matchfixing. "Ik denk dat veel spelers onwetend zijn en niet precies weten wat ze ermee aan moeten. Dat is dan ook de reden waarom ik het exact uitleg, omdat je van elke verdenking ver weg moet blijven."

PSV wil zijn vingers niet branden en handelt extra voorzichtig. Dat komt ook voort uit het feit dat een oefenduel tegen Lokomotiv Plovdiv (3-0 winst) van twee jaar geleden is aangemerkt als verdacht. Brands gelooft desondanks niet dat matchfixing voorkomt in Nederland. "We zijn niet zo temperamentvol als in andere landen waar het naar mijn mening meer aan de orde is, omdat je daar toch meer kans hebt om met bepaalde milieus in aanraking te komen."