Het Everton-lijstje van Koeman: tien transferopties, met vijf Nederlanders

Het Everton-lijstje van Koeman: tien transferopties, met vijf Nederlanders

02-06-2016 17:00
21

Alles wijst erop dat Ronald Koeman op korte termijn de overstap maakt van Southampton naar Everton. Op Goodison Park krijgt hij de beschikking over een enorm transferbudget. Welke spelers zijn haalbaar voor Everton en Koeman?

Rond is het nog niet, maar de kans lijkt groot dat Koeman de opvolger wordt van de ontslagen Roberto Martinez. De oud-trainer van Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ en Feyenoord is de absolute topfavoriet van de nieuwe eigenaar, de Brits-Iraanse miljardair Farhad Moshiri, die veel geld in Everton wil pompen.

Dat is goed nieuws voor Koeman. Als hij zijn jawoord geeft mag de manager in de zomer een enorme smak geld uitgeven: in Engelse media wordt gerept over bedragen tussen de 130 miljoen en 150 miljoen euro en het wordt alleen maar meer als Romelu Lukaku en John Stones, die worden gevolgd door de halve Europese top, nog worden verkocht. Welke spelers worden daardoor haalbaar voor Everton? VoetbalPrimeur zet tien realistische transfertargets op een rij.

Jasper Cillessen (Ajax)
De eerste naam op het Everton-lijstje is Jasper Cillessen. De doelman van Ajax presteert al jaren constant, al heeft hij niet zijn allerbeste seizoen achter de rug. Koeman kan hem de ideale opstap naar een topcompetitie gunnen, ook omdat The Toffees op zoek zijn naar een nieuwe goalie. Tim Howard vertrekt naar de Verenigde Staten en de wisselvallige Joël Robles is te licht bevonden. Cillessen werd al genoemd op Goodison Park.

Daryl Janmaat (Newcastle United)
De clubs in de Premier League gaan profiteren van de degradatie van Newcastle United, zoveel is zeker. Ook Everton kan in dat kader toeslaan. Met Seamus Coleman hebben The Toffees de beschikking over een bewezen Premier League-back, maar Janmaat is een vergelijkbare speler en zou hem in principe kunnen opvolgen. Janmaat speelde van 2012 tot en met 2014 met succes onder Koeman bij Feyenoord.

Axel Witsel (Zenit Sint-Petersburg)
Geen Belg werd de laatste jaren zó vaak aan een toptransfer gelinkt als Axel Witsel. De oud-speler van Standard Luik en Benfica speelt inmiddels al heel wat jaren bij Zenit Sint-Petersburg, waar hij financieel goed boert. Everton kan door de kapitaalinjectie van Moshiri het Zenit-salaris van Witsel matchen. Op Goodison Park hebben ze in elk geval goede ervaringen met Belgische krullenbollen (lees: Marouane Fellaini).

Tonny Vilhena (Feyenoord)
Een hereniging tussen Vilhena en Koeman, dat zou mooi zijn. De 53-jarige manager liet Vilhena op 18 maart 2012 debuteren bij Feyenoord en gaf hem veel vertrouwen. Vilhena zal dat nog niet vergeten zijn en het is geen geheim dat hij een transfer naar de Premier League best ziet zitten. Extra voordeel voor Everton: de 21-jarige middenvelder is transfervrij. De club moet echter wel snel handelen, want Vilhena is er zo goed als uit met Internazionale.

Georginio Wijnaldum (Newcastle United)
Na Janmaat nog een speler van Newcastle die niet in het Championship zal willen spelen. Wijnaldum degradeerde met zijn club uit de Premier League, maar kan zelf terugkijken op een heel redelijk debuutseizoen, met elf competitiedoelpunten. In het systeem van Koeman, met veel lopende middenvelders, zou de oud-speler van Feyenoord en PSV goed tot zijn recht kunnen komen.

Wesley Sneijder (Galatasaray)
Een prikkelende gedachte: Wesley Sneijder naar Everton. De Oranje-international speelde nog nooit in de Premier League, maar Koeman moet in staat worden geacht hem voor een mooi salaris los te weken bij Galatasaray. De twee kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij Ajax. Heel soepel liep dat overigens niet. Sneijder vierde eens een doelpunt door zijn middelvinger op te steken naar Koeman.

Andriy Yarmolenko (Dinamo Kiev)
De transfersoap van Yarmolenko moet deze zomer maar eens beëindigd worden door Koeman. De kwaliteiten van de Oekraïense aanvaller zijn er ontegenzeggelijk, maar zijn veeleisende zaakwaarnemer lijkt een broertje dood te hebben aan knopen doorhakken. Yarmolenko kent Goodison Park al van binnen en buiten, omdat in 2015 en 2016 al in totaal drie keer werd gemeld dat hij een rondleiding zou hebben gekregen.

Bertrand Traore (Chelsea)
Op twintigjarige leeftijd versleet Bertrand Traoré met AJ Auxerre, Chelsea en Vitesse al drie clubs, waardoor hij behoefte zal hebben aan vaste grond onder zijn voeten. De komst van Antonio Conte op Stamford Bridge werkt ook niet in zijn voordeel, omdat de nieuwe manager van plan is om vooral aanvallende versterkingen te halen. In de winterse transferperiode ondernam Everton, net als Ajax, al pogingen om Traoré te huren van Chelsea.

Sadio Mané (Southampton)
Het is onvermijdelijk dat Koeman gaat proberen om spelers van Southampton mee te nemen naar zijn nieuwe club. De absolute ster van The Saints is Sadio Mané. Ook Manchester United en Chelsea zouden belangstelling hebben, maar Koeman kan hem een basisplaats garanderen op Goodison Park. Opgeteld met zijn ongetwijfeld goede ervaringen met de Nederlandse manager, is een Southampton-transfer van Mané geen gekke gedachte.

Wilfried Bony (Manchester City)
Het avontuur bij Manchester City is uitgelopen op een fiasco, waardoor Wilfried Bony in de zomer om zich heen kijkt. Swansea City wordt in Engeland genoemd als mogelijk 'nieuwe' club, maar Everton kan zich ook in de race mengen. De Ivoriaan lijkt de ideale opvolger van Romelu Lukaku, die na het EK met België de overstap naar een Europese topclub gaat maken. Aan de Bony van Vitesse en Swansea zal Koeman goede herinneringen bewaren.