De nieuwe Ajax-man: Chelsea-lieveling Traoré schittert met frisse benadering

De nieuwe Ajax-man: Chelsea-lieveling Traoré schittert met frisse benadering

11-08-2016 12:30
11

Ajax heeft snel zijn nieuwe spits: Bertrand Traoré. Het twintigjarige talent wordt gehuurd van Chelsea, waar hij er al jarenlang bijzonder goed opstaat bij de kenners. Wie is Traoré en hoe heeft hij de laatste jaren gepresteerd? VoetbalPrimeur duikt in de nog jonge maar al indrukwekkende voetbalgeschiedenis van Traoré.

Chelsea-favorietje
Het is eigenlijk een wonder dat Ajax erin geslaagd is Traoré voor een jaar te huren, daar hij al jarenlang wordt bewierookt in Londen en vorig jaar definitief op de deur klopte bij het eerste elftal. Manager na manager liet zich de afgelopen jaren lovend uit over de aanvaller uit Burkina Faso, waaronder José Mourinho in 2013. "We hebben een jongen die volgens ons een van de beste talenten van zijn leeftijd is", zei de Portugees.

Bijna drie jaar later, in maart van dit jaar, waren de commentaren van Guus Hiddink, interim-manager, niet minder lovend. Traoré stond in de pikorde inmiddels boven Alexander Pato en Loïc Remy. "Ik hou van zijn houding, zijn frisse benadering van het voetbal. Hij is niet bang om fouten te maken of door externe omstandigheden beïnvloed te worden. Hij is fris als er geen toeschouwers zitten en als er 40.000 man op de tribune zitten. Daar is hij niet van onder de indruk en daar hou ik van, hij is erg spontaan."

Geen ervaring?
Ja, Traoré is pas twintig jaar oud, maar het 'geen ervaring-argument' gaat bij hem zeker niet op. Kijk alleen al naar zijn internationale ervaring, met 26 interlands voor Burkina Faso (drie doelpunten) en drie Afrika Cup-deelnames (2012, 2013, 2015). Traoré, die in 2009 naar Europa kwam om in de jeugd van Auxerre te spelen en een jaar later al naar Chelsea trok, maakte zijn debuut in het nationale team overigens nog voor hij op clubniveau zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau speelde.

De wedstrijd van Vitesse tegen NEC (1-1) op 26 januari 2014 betekende zijn clubdebuut, en sindsdien speelde hij 68 wedstrijden voor de Arnhemmers en Chelsea in de competitie, beker en in Europees verband. Overigens loopt zijn ervaring in Europese toernooien nog wel achter: hij speelde slechts twee wedstrijden in Europa, vorig seizoen in de Champions League. Tegen Paris Saint-Germain en Maccabi Tel Aviv kwam hij in totaal 43 minuten in actie.

Onder Bosz
Traoré kent Ajax-trainer Peter Bosz nog van zijn anderhalf jaar als huurspeler bij Vitesse. In Arnhem werd hij lang niet altijd ingezet als spits, maar was hij wel het meest rendabel als aanvalsleider. In de 28 wedstrijden waarin Traoré in de punt van de aanval stond was hij betrokken bij liefst 24 doelpunten. Achttien daarvan maakte hij zelf, bij zes goals gaf hij de assists. In zijn eerste halfjaar op huurbasis bij Vitesse (seizoen 2013/14) speelde Traoré ook wel eens als linksbuiten en vanaf die kant was hij bij geen enkel doelpunt betrokken. Als rechtsbuiten, waar hij tijdens het seizoen 14/15 ook regelmatig speelde, was zijn productiviteit ook een stuk lager, met in totaal drie goals waarbij hij betrokken was.

In Engeland
Bij Chelsea kreeg Traoré afgelopen seizoen voor het eerst een serieuze kans in de hoofdmacht, vooral nadat Mourinho was vertrokken en Guus Hiddink in december de nieuwe man op Stamford Bridge werd. In de Premier League mocht hij tien keer aantreden met een gemiddelde van 37 minuten speeltijd per wedstrijd. Opnieuw was hij als spits het meest rendabel, met twee goals tegen Newcastle United (5-1) en Stoke City (1-1) in de zes wedstrijden die hij als aanvalsleider mocht spelen. De overige vier duels speelde hij als rechtsbuiten, zonder te scoren.