Ziyech bij Ajax: uitblinker is spelmaker, afmaker en vleugelspeler in één

Ziyech bij Ajax: uitblinker is spelmaker, afmaker en vleugelspeler in één

13-08-2016 15:00
36

Ajax zou volgens De Telegraaf de ontwikkelingen rond Hakim Ziyech scherp in de gaten houden, terwijl de spelmaker van FC Twente zelf aangaf open te staan voor een transfer binnen Nederland. Gaat Ajax met de Milik-miljoenen de markt op voor Ziyech? VoetbalPrimeur bekijkt hoe de Eredivisie-uitblinker in het huidige Ajax kan passen en hoe hij het vorig seizoen in de Eredivisie heeft gedaan.

Lees ook: zo ziet Ajax met Traoré eruit!

Aan middenvelders geen gebrek bij Ajax, aan de unieke creativiteit waar Ziyech over beschikt wel. Het halen van de FC Twente-middenvelder zou daarom ook helemaal geen vreemde zet zijn, zeker gezien zijn spectaculaire vorm afgelopen seizoen bij een kwakkelend FC Twente. Ziyech was bij 56 procent van de goals van de Tukkers direct betrokken middels een doelpunt of assist. Mocht hij naar Ajax vertrekken, dan zijn er twee opties mogelijk: of hij gaat als verkapte vleugelspeler vanaf de rechterkant acteren, of hij wordt de nieuwe nummer 10, met Davy Klaassen, de huidige Ajax-tien, aan zijn zijde of kort in zijn rug.

Het meest opmerkelijke aan de cijfers van Ziyech van afgelopen seizoen is dat hij ook op niet-typische spelmaker-facetten een van de betere spelers was. Niet alleen had hij als aanvallende middenvelder per wedstrijd een stuk meer schoten dan Eredivisie-topschutters Vincent Janssen, Luuk de Jong en Arek Milik, ook op vlakken waar hij als vleugelspeler belangrijk mee zou kunnen zijn scoort hij ontzettend goed. Ziyech gaf 2.5 voorzetten per wedstrijd, alleen Edouard Duplan (3 per wedstrijd) was daar actiever in. Ook met het aantal dribbels dat hij iedere wedstrijd aanging scoorde de international van Marokko top in de Eredivisie: met 3.2 dribbels per wedstrijd troefde alleen Brandley Kuwas (Heracles Almelo, 3.5) Ziyech daar in af.

Niemand in de Eredivisie had met zijn doelpunten en assists een groter aandeel in het aantal goals van zijn club dan Ziyech (27 van de 48) en niemand in de Eredivisie stond aan de basis van meer kansen dan Ziyech. De spelmaker was per wedstrijd goed voor 2.8 gecreëerde kansen, waarmee hij naast Duplan en Sam Larsson ook Andrés Guardado (PSV, 2.4), Lewis Baker (2.3) en Davy Pröpper (2) achter zich liet. Klaassen was samen met Nemanja Gudelj de Ajacied met de meeste gecreëerde kansen met 1.8 kansen per wedstrijd.

Ajax zou met het halen van Ziyech de opties in twee linies flink verruimen. De aanvallende middenvelder is het best als '10', maar laat dat nu net de positie zijn waar Ajax met Klaassen al een topspeler heeft. Klaassen zou met zijn loopvermogen echter ook niet misstaan in een iets meer teruggetrokken rol, ingeklemd tussen de creatieve Ziyech voor hem en een defensieve middenvelder in zijn rug. Een andere optie is dat Anwar El Ghazi, die nog geen onbetwiste indruk achterlaat dit seizoen, naar de bank verdwijnt en Ziyech als verkapte rechtsbuiten op te stellen. Gezien zijn statistieken heeft 'de man van vijftien miljoen euro' ook daar de capaciteiten voor.